Av: Britt Peruzzi

Publicerad: 17 augusti 2019 kl. 18.51

64-åringen och hans fru ­klickade på en artikel om Leif GW Persson på nätet. ­Bakom den ­lurade en fälla med krypto­valuta.

– Jag har gått på ­världens ­mina och vill ­varna andra, säger ­pensionären.

Det har snart gått tre ­månader av samtal, mejl och försök att förstå vad som hänt men nu har det sjunkit in, berättar den 64-årige pensionären som vill vara anonym. 

– Det är svårt att medge att man lurats, säger han.

I början av juni klickade han och hustrun av nyfikenhet på en Facebook-länk i en intervju med Leif GW Persson.

Då hamnade de på en ­annan hemsida där de satsade 250 euro på automatisk robothandel med bitcoin.

– Jag tänkte nog att jag kunde prova, att några hundra euro inte var så mycket att satsa. 

– Men så fort du klickar på länken lockas du in i en robot­handel som till en början ­inte är helt orimlig.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

64-åringen och hans fru ­klickade på en artikel om Leif GW Persson på nätet. ­Bakom den lurade en fälla med krypto­valuta

Talade med mäklare

Det han inte visste var att han inte omdirigerats till en trading­robot utan direkt till en person som tog kontakt via telefon från Storbritannien.

– När jag sa att jag bara ville ­vara med på robothandeln sa han att det var väldigt lite pengar att ­satsa och att jag i stället skulle tala med en mäklare.

Den pensionerade egenföre­tagaren, som sparat ­alla transaktioner i skärmdumpar, fick nu tillgång till en tradingsajt och en personlig mäklare som han kände sig trygg med.

– Jag började med 5 000 euro, ­sedan lade de till ett antal så kallade ”trades”. När kontot stigit från 250 till 400 euro kände jag att det inte var så dumt och de ­gjorde en utbetalning på min upp­maning.   

Inte första kändisen

Sedan kom nästa steg. I flera omgångar satsade 64-åringen pengar i Facebooks krypto­valuta, totalt sett 37 000 euro. ­Efter ett tag fick han ännu en mindre vinst.

När han valde att lyfta pengarna gick det inte längre att få kontakt med företaget i fråga.

– Det är klart att det är tråkigt. Jag har varit egenföretagare i byggbranschen men är nu pensionerad och har roat mig med ­aktier och investeringar. Vi vet ju alla hur pensionskuverten ser ut.

Pensionären vill uppmärksamma bluffmetoden och är kritisk till att Facebook släpper igenom den.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om bedrägerier genom fejkannonser med kändisar.

I början av augusti berättade en 77-årig man att han förlorat pengar efter att ha klickat på en annons med Filip Hammars bild. I bluffannonsens text påstods tv-­mannen ha medverkat i SVT:s Skavlan och berättat om bitcoin-­investeringar, något som i verkligheten aldrig ägt rum.

Kunde inte utredas

Ärendet blev polisa­nmält, men lades ner ­eftersom brottet inte ansågs gå att utreda.

Även Filip Hammar ­polisanmälde bluffannonserna som synts genom bland ­annat ­Facebook, Googles annonsnätverk och via brittiska tidningen The Suns sajt.

PODD: Så utnyttjar bedragarna svenska kändisar – för att komma åt dina pengar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur bedragare använder sig av svenska kändisar för att lura dig på pengar.

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: 17 augusti 2019 kl. 18.51

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.