Salem

Bank-id.

Polisen spanade mot en lägenhet och kunde höra när två av de drabbade blev uppringda. I bevisningen i åtalet finns även telefonavlyssning.

En man i 20-årsåldern åtalas för att ha lurat bankkunder, banker och företag på miljontals kronor genom Bank ID-bedägerier.
Bland de drabbade finns 51 personer, flera av dem i Stockholmsområdet.
Han åtalas också för att med bitcoins ha penningtvättat närmare 15 miljoner kronor.

En man i 20-årsåldern, skriven i Salem, är den misstänkte huvudmannen i en stor bedrägerihärva som just nu avhandlas i Solna tingsrätt. R

ättegången pågår under 19 dagar.

”vhising”

Flera av brottsoffren bor i Stockholmsområdet.

– Det är fråga om vhising, alltså att man ringer upp och förmår en annan person att logga in med bank-id eller bankdosa, säger kammaråklagaren Susanne Öhbom.

Sålde aktier i mannens namn

Fem av de drabbade

 • Skärholmenbo i 50-årsåldern. Blev bestulen 355 000 kronor. Enligt åklagaren har de misstänkta även tagit lån på 400 000 kronor i Skärholmenbons namn.
 • Karlskronabo i 50-årsåldern. Blev bestulen på 1,25 miljoner kronor. Misstankarna gäller även att de sålt mannens aktier för 438 000 kronor.
 • Vasastansbo i 60-årsåldern. Blev bestulen på 403 000 kronor.
 • Bandhagenbo i 60-årsåldern. Blev bestulen på 250 000 kronor. Enligt åklagaren har de misstänkta även tagit lån på 400 000 kronor i Skärholmsbons namn.
 • Man i 50-årsåldern från liten ort i Västergötland. Bestulen på 863 000 kronor. 

Källa: Stämningsansökan

I flera av fallen har brottsoffren blivit lurade att det är banken som ringer. Enligt åklagaren har de misstänkta sedan gjort överföringar från de lurade personernas konton och i flera fall tagit lån i deras namn. Brotten har ägt rum från slutet av 2018 till i början av 2019.

Polisen hade span på en lägenhet i Rinkeby varifrån flera av samtalen ringts enligt åklagarens beskrivning. Här bodde också en man i 40–årsåldern som åklagaren hävdar samarbetat med huvudmannen vid flera av bedrägerierna. Även flertalet banker och företag finns bland målsägarna.

Enligt planen avslutas rättegången den 10 juni.

”Jag kan inte säga vilket straff vi kommer att yrka på i nuläget.” skriver Susanne Öhbom till Mitt i.

Mobiltelefoner husrannsakan i Rinkeby. Bank-id bedrägeri

När polisen slog till mot lägenheten i Rinkeby hittade de flera telefoner och sim-kort som nu ingår i bevisningen i målet. Polisen gjorde också husrannsakan i Salem. Foto: Polisen.

Huvudmannen är dessutom åtalad för att penningtvättat närmare 15 miljoner kronor under 2018.

Här har mannen enligt åtalet tagit emot kryptovaluta i form av bitcoins på sitt konto som han sedan sålt. Åklagaren misstänker att även dessa pengar kommer från brott, men mannen förnekar allt han är åtalad för.

Det gör även hans misstänkte medarbetare och ytterligare tolv män som är åtalade för att på olika sätt ha deltagit i olika brott.

Fakta

Åtalet på 48 punkter

Stämningsansökan omfattar 37 fall av grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning.

Bland åtalspunkterna finns också flera andra brottsrubriceringar:

 • Grovt penningtvättsbrott,
 • Urkundsförfalskning.
 • Olovlig identitetsanvändning.
 • Försök till grovt bedrägeri.
 • Penningtvättsbrott.
 • Bedrägeri.

SW_Free_Stocks.