Priset på bitcoin rasade plötsligt vid lunchtid på torsdagen. Priset sjönk mer än 20 procent på runt en timme. Priset ligger enligt Coindesk i skrivande stund på 6 079 dollar mot 7 644 vid sjutiden i morse. 

Priset har gått ned ordentligt sedan den 6 mars då det låg på 9 126 dollar. Nedgången nu innebär att hela årets uppgång är utraderad – den 1 januari var priset 7 174 dollar.

– Jag ser raset nu som ett köpläge. Jag förväntar mig att bitcoin befinner sig på toppnivåer mot slutet av året, säger kryptovalutaexperten Eric Wall,  förvaltare på kryptofonden Arcane Asset.

När Realtid pratade med dig i november trodde du att tillgångsslaget kryptovalutor kan hundrafaldigas. Hur ser du på det nu?
– Jag gör fortfarande den analysen. Det bygger på att bitcoin skulle kunna anta ett lika stort börsvärde som guld, det har inte påverkats av den senaste marknadsutvecklingen.

Men de stora svängningarna nu då?
– Jag tycker inte att det är något som man bör känna är speciellt märligt. Kryptovalutor är väldigt volatila tillgångar. I genomsnitt har de fem gånger högre volatilitet än aktier. Jämför du årets avkastning för bitcon med aktier har bitcoin ändå i många avseenden gjort bättre ifrån sig.

Många har talat om bitcoin som en “safe haven”, det digitala guldet. Det känns inte så just nu?
– Bitcoin har historiskt haft en låg korrelation till andra tillgångsslag. Titta på de objektiva egenskaper som bitcoin har. Det finns begränsade tillgångar och det är inte knutet till ett specifikt land. Då är det logisk att det kan växa till att bli en “safe haven asset” som guld. Men för kunna vara det i ett “black swan event” som coronakrisen är krävs också att det uppnår en lägre volatilitet.

– När det uppstår såna här extrema “sell off event”, när till och med guld har fallit, innebär det att alla flyr volatilitet. Idag är den lägsta lägsta volatiliteten på dollarn. 

Just det håller även en rad andra experter med om, exempelvis säger Vijay Ayyar vid kryptobörsen Luno till Bloomberg att investerare nu lämnar alla riskfyllda tillgångar.

Det finns många som säger att antalet sjuka i corona inte kommer att gå ned förrän i maj-juni och att det kommer en andra våg till hösten. Hur påverkar det?
– Det jag vet om markander är att de prisar in den information som finns idag. När skräcken är som värst är priserna som lägst. Det kan absolut vara så att effekterna fortsätter hela vägen till hösten men den största initiala paniken inträffar förmodligen tidigare och då också bottnarna.

När tror du botten kommer?
– Det skulle mycket väl kunna vara i mars-april

Dennis Sahlström är kryptovalutaexpert med företaget Mirai Investments och håller kurser i kryptohandel via bland annat varumärket Din Kryptoklubb. Dessutom handlar han privat i kryptovalutor.

– Jag tycker att man som investerare ska diversifiera. De allra flesta är fullt investerade i aktiemarknaden genom sina pensioner et cetera och har inga pengar i varken kryptovalutor eller råvaror såsom guld och silver. Jag tycker att det är sunt att ha lite i varje samt att ha en del i cash. Då är man förberedd på det värsta.

– Sedan tycker jag att alla borde gå en utbildning för att veta vad man ska göra när. Det är den verkliga nyckeln. Vi köper nu när priserna faller men efter en tydlig strategi, och det är det som är nyckeln. Att veta var du ska sälja och köpa innan man tar en position.

SW_Free_Stocks.