Publicerad:24 augusti 2020, 13:30Uppdaterad:26 augusti 2020, 16:37

Det finns mycket att tänka på när man eventuellt ska få uppleva sin framtida bostad för första gången. Här ger två mäklare sina bästa tips på vad du kan göra redan innan visningen.

Guide för dig som ska köpa bostad

Ett bostadsköp kan innebära en lång process med många visningar. Men det kan också hända att allting känns hundra procent rätt på första försöket. Det finns därför en del förberedelser som kan vara smarta att ta tag i inför visningen. 

1. Anmäl ditt intresse till mäklaren i förväg

Visst kan det vara skönt att slinka in anonymt på visning. Men det finns en poäng med att föranmäla, menar Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm i Stockholm. 

– Om du verkligen är intresserad av bostaden är det bra att anmäla detta till mäklaren innan visningen. Då kommer du in i systemet och riskerar inte att missa bostaden ifall det blir försäljning redan innan visningen är genomförd, säger hon.

Under pandemin har föranmälan blivit ännu viktigare. 

– Vi har jobbat mycket med bokade visningar för att säkerställa att det inte är för många besökare samtidigt i lägenheten. Har man inte anmält sig till visningen finns det risk för att man får vänta – eller inte kan komma in.

2. Gör en priolista

Alla bostäder har något, men ingen har allt. Se till att ha en tydlig bild av vilka behov som är extra viktiga för dig att fylla. Är en prunkande innergård direkt utanför köksfönstret härligare än en häftig utsikt? Är en extra garderob eller ett stort badrum mest relevant?

– Naturligtvis ska du gå på magkänslan till viss del, säger Pia-Lotta. Men det kan vara bra att skriva en liten lista på vad man värdesätter, särskilt om ni är ett par som ska flytta ihop. Då är det större chans att få ut något positivt av visningen. 

3. Ha finansieringen klar

Ofta vill man kanske sondera terrängen på bostadsmarknaden innan färden går mot banken för att få till ett skarpt lånelöfte. Men Jenny Holgersson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Gotland, menar att det underlättar att ha så mycket som möjligt klart redan innan visningen. 

– Säljaren kan ha pågående diskussioner bakom kulisserna, så det lönar sig att vara snabb. Meddela att du har finansiering klar redan när du anmäler ditt intresse till mäklaren. Då är du högintressant, särskilt ifall säljaren vill ha en snabb affär. 

4. Läs på om huset och området 

Sannolikt är du redan nyfiken på bostadsområdet ifall du tar dig till en visning, men det skadar inte att läsa på ett extra varv. Fastigheter bredvid varandra kan skilja sig åt stort vad gäller byggår, stambyten och skoltillhörighet. Se visningen som en viktig möjlighet att skaffa information. 

– Våga ställ frågor till mäklaren, säger Jenny Holgersson. När skedde den senaste renoveringen? Fungerar kakelugnen? Hur är föreningens ekonomi? Det är vårt jobb att kunna svara på den här typen av frågor så att köparen kan känna sig trygg. 

5. Tänk på undersökningsplikten

I coronatider har andelen digitala visningar ökat dramatiskt, vilket blivit ett välkommet komplement för att kunna hantera reglerna kring social distansering. För Jenny Holgersson, som jobbar mycket försäljning av fritidshus på Gotland, är det dock viktigt att poängtera att det inte räcker med den digitala visningen. 

– Tänk på att du inte kan förmedla känslor, lukt och ljud via en skärm. För oss har digitala visningar varit jättebra under reserestriktionerna, men de bör alltid följas upp med ett fysiskt besök – eller så kan man skicka ett ombud. Som köpare har du alltid undersökningsplikt, så du kan till exempel inte komma en månad senare och klaga på att vattnet smakar illa.   

Hitta din drömbostad 

SW_Free_Stocks.