Miljarderna strömmar in i bitcoin. På ett år har det sammanlagda värdet på den kontroversiella kryptovalutan ökat med motsvarande 260 miljarder kronor till drygt 320 miljarder kronor.  Det kan jämföras med börsvärdet på klädjätten H&M som ligger på 375 miljarder kronor.

Den senaste tiden har kursuppgången accelererat. Sedan slutet av mars har bitcoin stigit med över 150 procent till drygt 2 600 dollar. För ett år sedan låg kursen kring 450 dollar.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

”Många misstänker att bitcoin är övervärderat och det kan få ned priset ganska fort. Ingen känner sig säker på att priset ska vara 2 600 dollar”, säger Jonathan Jogenfors som är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet och forskar om bland annat blockkedjor.

I internationell media har ett antal orsaker till kursuppgången lyfts fram. Bland annat ett tilltagande intresse från kinesiska investerare, att bitcoin godkänts som betalmedel i Japan liksom krisen för betalningsväsendet i Venezuela.

Jonathan Jogenfors bedömer även att oro kring Donald Trumps makttillträde liksom Brexit kan ha spelat in. Dessutom har en strid inom bitcoin-samfundet kring blockkedjans storlek lugnat ned sig.

“Men inbördeskriget är inte löst, så det är nog mer vapenstillestånd än fred. Den lilla skillnaden i hur debatten förs kanske inte motiverar den stora kursrusningen som har skett.”

Han ser ingen tydlig enskild orsak som motiverar den markanta kursuppgången sedan slutet av mars.

”Bitcoinvärlden är splittrad och det går att handla anonymt utan att redogöra varför man handlar.”

För en tid sedan nådde en bitcoin paritet med ett uns guld. Sedan dess har bitcoinpriset stuckit ifrån guldet, som många oroliga investerare traditionellt satsar på.

“Sedan bubblan 2013 har bitcoin fått mer legitimitet. Folk söker sig dit därför att det ses som en teknisk stabil valuta. Dessutom är bitcoin ett komplement till börsen eftersom de ofta rör sig i olika riktningar.”

Jonathan Jogenfors är inne på att uppgången kan vara en bubbla.

”Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka. Bitcoin går i cykler. Den stora uppgången 2013 berodde egentligen inte på någonting särskilt. Då föll kursen 70 procent. Så det kan gå ganska fort.”

Det pratas mer om bitcoin nu än tidigare. Och inte bara på grund av uppgången. 

“Just nu kanske många hör ordet bitcoin, till exempel i samband med it-attacken nyligen där hackare ville ha betalt i valutan. När bitcoin får uppmärksamhet så vill folk testa att investera.”

Men det är ett tveeggat svärd. Historiskt har bitcoinkursen varit känslig för rykten och nyheter.

”Sett till andra valutor är bitcoin fortfarande litet. Därför kan en nyhet, rykten eller någon förändring få en stor påverkan.”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

SW_Free_Stocks.