I december 2013 fick Finland sin första Bitcoin-automat och nu har det också blivit möjligt att använda den virtuella valutan som betalmedel i både affärer och restauranger. Tills vidare är det ändå främst teknikentusiaster som gör inköp med Bitcoins.

Krypterad valuta

Krypterad valuta

Finlands första Bitcoin-automat.
Krypterad valuta
Bild: Niklas Evers
virtuell valuta

Enligt en kartläggning på Bitcoinportalen Bittiraha finns det drygt 20 företag som kan ta emot Bitcoins i Finland. Ett av företagen är restaurangen Kynsilaukka som ligger i centrala Helsingfors. Restaurangen har accepterat Bitcoins i drygt en vecka och krögare Rasmus Berg är nöjd med resultatet.

– Hittills har det gått bra. Vi har haft ungefär 10 kunder som betalat med Bitcoins den senaste veckan.

Betala ur virtuell plånbok

Att betala med Bitcoins är ingen konst. Berg visar hur han matar in en summa i euro på sin läsplatta. Sedan skapar en applikation en QR-kod som kunden scannar av med sin smarttelefon. Då kunden scannat av QR-koden är det bara att skicka iväg pengarna som förvaras i kundens virtuella plånbok.

Berg säger att det främst är teknik- och dataentusiaster som använder sig av valutan. Han tror inte att Bitcoin inom en överskådlig framtid blir populärt bland resten av kunderna.

Bland restaurangens mer tekniskt specialiserade kunder hittar vi bröderna Jeremias och Nicolaus Kangas som tillsammans driver programvaruföretaget Kangas Bros. Företaget utvecklar betalningslösningar för handel med Bitcoins, och står bland annat bakom den virtuella plånboken Easywallet. Företaget är finskt men enligt bröderna är riktar de sig i första hand mot en global marknad.

Tredje världen stor marknad

– Det är svårt att se nyttan med Bitcoin i Finland. Vi har redan ganska smidiga transaktionssystem och vem som helst kan öppna ett bankkonto här. I tredje världen finns länder där det nästan är omöjligt att göra betalningar på nätet, säger Nicolaus.

Jeremias är inne på samma linje.

– I Afrika kan det kosta flera månadslöner att öppna ett bankkonto, men med Bitcoins kan man göra pengatransaktioner på nätet till ett mycket lågt pris. Dessutom blir smarttelefoner och datorer både vanligare och billigare överallt i världen, säger han.

Bankprotest?

En del har också velat ge bitcoins politiska förtecken.

– Det nuvarande betalningssystemet väcker kritik och bankerna anses ha för mycket makt i det rådande valutasystemet, funderar Nicolaus Kangas.

I december 2013 fick Finland sin första Bitcoin-automat. Automaten finns i en affär i centraltunneln i Helsingfors centrum. Då Yle Nyheter på torsdag prövade att köpa Bitcoins från automaten var en Bitcoin värd drygt 420 euro.

Läs också:
Bitcoins växtvärk

SW_Free_Stocks.