Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Claes Hemberg, Avanzas hyllade sparekonom och ekonomiguru, har länge varit en favorit i min läslista på mobilen. Han skriver ofta bra och kan förklara komplicerade saker på ett lättillgängligt sätt.

Sparande och ekonomi blir tyvärr ofta en klubb för väldigt insatta som vill slänga sig med avancerade facktermer, men med Hembergs texter kan vanliga människor förstå och lära sig.

Tyvärr är det är alldeles för få som sparar pengar varje månad, och då är det tur att Hemberg försöker hjälpa människor att komma igång.

Låneföretagen jublar så klart att människor hellre konsumerar än sparar; när människor inte har undansparade pengar tvingas de låna och betala svindyra avgifter och räntor när oväntade utgifter dyker upp: när bilen går sönder, när värmepannan packar ihop eller när dottern bestämmer sig för att börja spela hockey.

Jag har själv pratat med Claes Hemberg om just det här, så jag vet att han håller med mig i sak. Därför ter sig hans korståg mot bitcoin det senaste året tämligen märkligt i mina ögon:

Claes Hemberg hatar bitcoin och alla andra kryptovalutor. Allt han skriver i frågan tycks syfta till att skrämma bort vanliga småsparare. Han likställer bitcoin med en direkt scam, han säger att det är en bubbla, och han säger att man har mer ut av att investera i körsbärskärnor än i bitcoin.

Allt detta trots att han inte har speciellt bra koll på kryptovalutor. Han tycks ha bestämt sig för en sak och är inte öppen för att omvärdera den ståndpunkten oavsett vad som händer.

Missförstå mig rätt nu; investeringar i bitcoin är riskfyllt. Handeln pågår dygnet runt och i så stora volymer att det är svårt att gissa vad kursen kommer att stå i om en dag, en månad eller ett år.

Men för den som är beredd att ta en större risk – kanske för att man inte har något sparkapital redan och därför är beredd att riskera några tusenlappar för att komma ikapp – kan bitcoin och andra kryptovalutor vara otroligt värdefullt.

Jag är själv en av dem. Jag har varit alldeles för dålig på att spara, men tack vare att jag tidigt i år gav mig in med en mindre summa jag hade råd att förlora har jag idag en sparportfölj som hjälper mig att klara de flesta oväntade utgifterna som skulle kunna tänkas dyka upp.

Hade jag istället slaviskt följt Claes Hembergs konservativa investeringsråd hade det tagit mig flera år av sparande att nå dit jag är idag.

Pengarna jag tjänar kan jag löpande pytsa över till säkrare investeringar och på så sätt bygga mig själv en säkrare ekonomisk framtid.

Precis detta förstår även vanliga småsparare. Människor är inte dummare än att de förstår att man kan tjäna mycket pengar när priserna rusar. Det handlar bara om att vara medveten om riskerna och att hålla ett extra öga så att man kan dra sig ur om det blir för blåsigt.

Nej, jag tycker nog att det börjar bli dags för Claes Hemberg att pensionera sig och lämna plats för någon som är mer öppen för ny teknik. Och framför allt; som förstår att saker inte är svarta eller vita: att man både kan spara långsiktigt och gambla lite med högriskinvesteringar.

För Claes Hembergs skull hoppas jag innerligt att hans egen tjurskallighet inte lurar honom att försöka blanka bitcoin (betta på att kursen ska gå ner).

Det kan nämligen blir otroligt kostsamt till och med för en förmögen sparekonom.

Totte Löfström

Om skribenten:

Totte Löfström är debattchef för Nyheter24 men kommer under början av nästa år starta Sveriges första börs för handel med kryptovalutor Trijo.co

SW_Free_Stocks.