SW_Free_Stocks.
Hem Blogg

Bitcoin håller på att dela sig – därför ska du bry dig

Många ägare av bitcoin kan numera se en helt ny tillgång dyka upp på deras konton.

Kryptovalutan delades nämligen på tisdagen och på många bitcoinbörser dök det då upp en enhet av Bitcoin Cash, eller BCC, för varje bitcoin (BTC) personen ägde.

Alltså har bitcoin numera två grenar som tekniskt sett skiljer sig åt men delar samma transaktionshistorik.

”Det är en religion som delas i två. Båda anser att det är den egna som gäller. Bitcoin Cash uppkom bara för någon vecka sedan”‚ säger Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet som forskar om bland annat blockkedjor.

Bitcoin Cash skiljer sig från traditionella bitcoin i det att blocken som rymmer data om varje transaktion har större lagringskapacitet (8 megabyte i stället för dagens 1 megabyte).

 ”I praktiken kan det öka mängden transaktioner som går att hantera från 3–5 per sekund, som i dag, till 24–40 per sekund”‚ säger Ludvig Öberg, medgrundare av bitcoinbolaget Safello.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss 

Anhängarna till Bitcoin Cash anser att det är avgörande för valutans framtid att kunna handlas snabbare än vad som är möjligt i dag.

Samtidigt oroar sig vissa i bitcoinvärlden för att den högre kapaciteten kommer att kräva större kraft och därmed större finansiella muskler, vilket de anser riskerar att makten koncentreras i ett fåtal händer.

De programmerare som bryter bitcoin måste också välja vilken av valutorna de vill bryta. En valuta som börjar tappa brytare kan blottas för hackerattacker, säger Ludvig Öberg.

”Det viktigaste är miners då de måste välja sida och om en kedja har för lite hashing-kraft kan det göra den exponerad emot attacker”, säger han.

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån” 

Bitcoin Cash delar sig från bitcoin för att undvika en uppdatering av bitcoin. Uppdateringen ska på sikt förstora varje bitcoinblock till 2 megabyte och samtidigt förändra hur bitcoindata lagras i nätverket.

Än så länge är nya Bitcoin Cash värt en bråkdel av en bitcoin.

Inför delningen, vid 14.05 på tisdagen, stod terminskontrakt i Bitcoin Cash i 278 dollar. Terminerna förbinder köparen att handla Bitcoin Cash till ett visst pris i framtiden. Vid samma tid stod bitcoin i 2 825 dollar.

Delningen påbörjades kring 14.20 svensk tid och väntades vara färdigställd ungefär en timme senare.

Flera sammanslutningar av bitcoinbrytare, så kallade mining pools, har ännu inte erkänt den nya valutan. Deras bitcoinägare kommer därmed inte att få ta del av Bitcoin Cash i samband med tisdagens delning.

Så här köper du kryptovalutan bitcoin

I januari i år kostade en bitcoin runt 800 dollar. Idag har kursen rusat till över 15 000 dollar. Det är förmodligen en stor anledning till att kryptovalutan har blivit en stor snackis på sistone.

Att förstå bitcoin och tekniken bakom kan vara lite klurigt för en nybörjare, men du kan läsa mer om hur allt funkar här.

Många människor har dessutom blivit sugna på att köpa bitcoin dessa dagar, något som heller inte är helt lätt om man inte vet hur man gör.

Bitcoin
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det finns flera sätt att köpa bitcoin. I Sverige kan du vända dig till bland annat Btcx och Safello för att handla bitcoins, men även fler svenska företag är på gång med kryptohandel, som till exempel Trijo.

Det går att betala på flera sätt. Om du handlar för under 6 000 kronor kan du hos till exempel Btcx köpa bitcoins med swish.

Vill du handla för mer än så måste du registrera ett konto och verifiera dig genom att fotografera en id-handling och skicka in.

Det är också möjligt att köpa bitcoins direkt från andra privatpersoner på sajter som Remitano och localbitcoins.com.

När du väl köpt dina bitcoins kan du förvara dem på lite olika sätt. Du kan till exempel ha de i en lokal “plånbok”. Då sparar du helt enkelt dina bitcoins lokalt på din egen dator.

En annan variant är e-plånboken där du lagrar dina bitcoins på en server hos ett företag online, skriver bitcoin.se.

Dator
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Men bitcoin är ett globalt fenomen och det går att handla valutan även utanför Sveriges gränser.

På några av världens största handelsplatser för kryptovalutor, som till exempel Coinbase, Bitstamp, Kraken, Bitfinex, Bittrex och Gdax, går det också att köpa och sälja bitcoin. Hos dessa går det även att köpa andra kryptovalutor om man vill.

Ett annat sätt att spekulera i bitcoin är att köpa så kallade certifikat på en reglerad börs. Ett sådant certifikat följer då bitcoinpriset och omvandlar det till kronor eller euro som du sedan kan köpa. Därmed blir det samma värdeökning som om du skulle ha ägt “riktiga” bitcoins.

Bland annat de svenska nischbankerna Avanza och Nordnet tillhandahåller dessa certifikat.

En fördel med certifikaten är att du kan handla från till exempel ett ISK eller en kapitalförsäkring, konton som har mycket lägre skatt för privatsparare.

Nackdelar är att du bara kan köpa och sälja dina bitcoin-certifikat under börsens öppettider och att du måste lita på att förtaget som utfärdar certifikaten inte går i konkurs eller på annat sätt floppar. Då kan dina pengar vara förlorade.

Se också klippet där sparekonomen Claes Hemberg förklarar hur du enkelt håller koll på den vanliga börsen:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

"Riktiga investerare springer mot krisen"

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet:

Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Ja det är iallfall ett tecken på att marknaden förväntar sig att lågkonjunkturen kommer komma under 2019

– På lång sikt är aktier alltid en vinnare men närmsta året kan bli ganska stökigt och turbulent. Evenetuell lågkonjunktur tillsammans med räntor på G upp är en mix som oroar även om aktievärderingarna inte ser så ansträngda ut.

Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen eller kommer kryptovalutorna repa sig? Vad beror det dramatiska fallet på?
– Ja det är verkligen en bubbla som har spruckit och det kommer sannolikt ta lång tid att komma tillbaka till toppnivåerna, om det någonsin kommer hända. Tekniken kommer få stort genomslag i vårt samhälle men kryptovaluta känns mer tveksamt. 

– Bitcoinpriset har drivits av ren spekulation och nu har luften gått ut helt enkelt. 

Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?
– Jag gillar svenska aktier, värderingen känns inte så hög efter senaste tidens nedgångar. Har man haft lite investeringar utanför Sverige som har gynnats av kronförsvagningen så kan det vara ett läge att plocka hem nu.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza:

Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Vi har fått flera makrosignaler och ekonomisk statistik som visar att vi förmodligen har passerat toppen av den här högkonjunkturen och att ekonomin håller på att mattas av men fortfarande  är det långt kvar till en lågkonjunktur. Vi har en stark global ekonomi där USA fungerar som motor men det är ingen underdrift att säga att det har blivit oroligare på aktiemarknaden och att det finns flera frågetecknen. Vi kan inte skönja samma optimism som för ett år sedan.

– Hur börsåret avslutas beror mycket på hur utfallet i G20-mötet i Buenos Aires i helgen faller ut. Dessutom på om Trump och Xi Jinping kommer fram till någon lösning på handelskonflikten.

Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen eller kommer kryptovalutorna repa sig? Vad beror det dramatiska fallet på?
– Det är omöjligt att säga. Det är en tiotusenkronors-fråga hur bitcoin ska värderas. Jag tror att vi alltid kommer att ha den här typen av tillgångar som under kort period både stiger kraftigt och faller kraftigt, som är volatila. Om det är bitcoin i framtiden eller något annat, det kan jag inte svara på. 

– Det finns inte speciellt många användningområden för bitcoin och det motarbetas också av flera olika länder där det lagstiftas mot bitcoin. Det kraftiga fallet beror också på att det var en kraftig uppgång. det är en volatil produkt.

Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?
– Det beror på vilken sparhorisont du har. Om det är långsiktigt så är det aktier så är det det bästa tillgångsslaget oavsett konjunktursläget. Med stigande räntor i USA så finns det en del räntefonder som är intressantare för de försiktiga spararna. Om man vill ha högre risk så tror jag att tillväxtmarknaderna är ganska ordentligt nedpressade i år. Löser man handelsfrågan så är tillväxtmarknaderna ett alternativ.

Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna

Ras på aktiemarknaden. Är detta tecken på att vi är på väg in i lågkonjunktur? Hur ser framtiden ut för aktier?
– Det blir allt tydligare att sämre tider är på väg. Den ekonomiska expansionen som vi länge har befunnit oss i närmar sig sitt slut. Framåtblickande indikatorer blinkar för närvarande med en blandning mellan gult och rött ljus. Särskilt illa är det i Europa och Kina, där en större kredithändelse ser ut att närma sig.  

– Med betydande centralbanksintervention skiljer sig rådande konjunkturförlopp från tidigare expansioner. Vad som väntar runt hörnet vet ingen riktigt ännu. Jag är dock övertygad om att åratal av artificiellt nedtryck volatilitet från världens ledande centralbanker riskerar att sluta i hypervolatilitet. Titta bara på EM eller italienska statspapper 

– Riktiga investerare springer dock mot krisen och inte ifrån den. Köpvärda aktier finns i alla marknadsklimat, men då gäller det att inte skrämmas bort av de luftgropar som med största sannolikhet kommer snart

Bitcoin har rasat under 2018. Var detta toppnivåer som aldrig kommer igen? kommer kryptovalutorna repa sig?
– Bitcoin har under sin korta livstid dödförklarats oräkneliga gånger, men kryptovalutan har alltid kommit tillbaka. Nätverket är ytterst motståndskraftigt. Kortsiktigt finns mer på nedsidan, men en stabilisering väntar runt 2500 USD. Därefter kommer en ny uppåtresa börja.

Vad beror det dramatiska fallet på?
– Årets ras är en följd av ett antal faktorer. Fjolårets spekulativa fas har naturligt kylts av i år samtidigt som tveksamheter kring kryptobörsen Bitfinex och deras ”Tether”-mynt uppdagats. En del har talat om att en krasch är i antågande för Bitfinex och det kommer göra kryptovintern mycket värre innan det blir bättre.  

– Utanför topp-10 listan kommer få kryptovalutor att överleva. Eliten kommer att klara sig undan med en nära-döden-upplevelse, precis som under IT-kraschen i början på 2000-talet. Resten är inte lika lyckligt lottade.  

Vilket tillgångsslag är köpvärt nu och varför?

– Jag ser tydliga värdefickor på aktiemarknaden just nu. Mer ”oetiska” alternativ har exempelvis hamnat mellan stolarna nu när de flesta investerare kör passiva investeringsalternativ med inbyggda hållbarhetskriterier och negativ screening.

– Som alltid gäller det att vara selektiv, men tobaksbolagen erbjuder ett intressant relativvärde. Danska cigarrbolaget STG är ett exempel. Bolaget handlas just nu till cirka tio gånger fritt kassaflöde och kommer sannolikt dela ut mer än 6 danska kronor per aktie till våren. Till en kurs på 88 kronor är det ganska svårslaget.

– Andra alternativ är finländska spritbolaget Altia, som äger en rad kända vin- och spritmärken i Norden. Bolagets främsta försäljningskanal är de statliga spritmonopolen i Finland, Sverige och Norge. Inträdesbarriärerna är höga i branschen och monopolen hindrar marginalerosion. Värderingen är överkomlig runt ev/ebit på 12 gånger och direktavkastningen på över 4 procent lockar.

– Europeiska företagsobligationer skulle jag däremot hålla mig långt borta ifrån. 

Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Miljarderna strömmar in i bitcoin. På ett år har det sammanlagda värdet på den kontroversiella kryptovalutan ökat med motsvarande 260 miljarder kronor till drygt 320 miljarder kronor.  Det kan jämföras med börsvärdet på klädjätten H&M som ligger på 375 miljarder kronor.

Den senaste tiden har kursuppgången accelererat. Sedan slutet av mars har bitcoin stigit med över 150 procent till drygt 2 600 dollar. För ett år sedan låg kursen kring 450 dollar.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

”Många misstänker att bitcoin är övervärderat och det kan få ned priset ganska fort. Ingen känner sig säker på att priset ska vara 2 600 dollar”, säger Jonathan Jogenfors som är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet och forskar om bland annat blockkedjor.

I internationell media har ett antal orsaker till kursuppgången lyfts fram. Bland annat ett tilltagande intresse från kinesiska investerare, att bitcoin godkänts som betalmedel i Japan liksom krisen för betalningsväsendet i Venezuela.

Jonathan Jogenfors bedömer även att oro kring Donald Trumps makttillträde liksom Brexit kan ha spelat in. Dessutom har en strid inom bitcoin-samfundet kring blockkedjans storlek lugnat ned sig.

“Men inbördeskriget är inte löst, så det är nog mer vapenstillestånd än fred. Den lilla skillnaden i hur debatten förs kanske inte motiverar den stora kursrusningen som har skett.”

Han ser ingen tydlig enskild orsak som motiverar den markanta kursuppgången sedan slutet av mars.

”Bitcoinvärlden är splittrad och det går att handla anonymt utan att redogöra varför man handlar.”

För en tid sedan nådde en bitcoin paritet med ett uns guld. Sedan dess har bitcoinpriset stuckit ifrån guldet, som många oroliga investerare traditionellt satsar på.

“Sedan bubblan 2013 har bitcoin fått mer legitimitet. Folk söker sig dit därför att det ses som en teknisk stabil valuta. Dessutom är bitcoin ett komplement till börsen eftersom de ofta rör sig i olika riktningar.”

Jonathan Jogenfors är inne på att uppgången kan vara en bubbla.

”Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka. Bitcoin går i cykler. Den stora uppgången 2013 berodde egentligen inte på någonting särskilt. Då föll kursen 70 procent. Så det kan gå ganska fort.”

Det pratas mer om bitcoin nu än tidigare. Och inte bara på grund av uppgången. 

“Just nu kanske många hör ordet bitcoin, till exempel i samband med it-attacken nyligen där hackare ville ha betalt i valutan. När bitcoin får uppmärksamhet så vill folk testa att investera.”

Men det är ett tveeggat svärd. Historiskt har bitcoinkursen varit känslig för rykten och nyheter.

”Sett till andra valutor är bitcoin fortfarande litet. Därför kan en nyhet, rykten eller någon förändring få en stor påverkan.”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

Kvällen den 27 maj i fjol kommer nyheten att KNC Miners ägare ansökt om att försätta bolaget i konkurs. Det är en blixt från klar himmel. Mindre än ett halvår tidigare hade investerarna skjutit in mer kapital i bolaget. Investeringsförslag som skickats runt har gått under rubriken ”Project Klondike” som en blinkning till guldruschens dagar.

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Totalt investerades drygt 220 miljoner kronor i KNC Miner under knappt tre år. Välrenommerade tech-investerare som Creandum, Accel och Gullspång Invest satsade alla mångmiljonbelopp. Den plötsliga konkursen blev en påminnelse om att riskerna i unga teknikbolag är skyhöga och att även de bästa investerarna gör fel. Eller?

Var det största misstaget investerarna gjorde att låta bolaget gå i konkurs?

Faktum är att ett år efter konkursen är det en helt annan fråga som dröjer sig kvar: Var det största misstaget investerarna gjorde i KNC Miner i själva verket just att låta bolaget gå i konkurs?

Di Digital har sammanfattat resan efter den spektakulära konkursen.

Boden 30 maj 2016 – Bitcoinkurs 533 dollar

Vårluften blåser in genom de öppna dörrarna till KNC Miners fjärde datahall. Bygget har avstannat halvvägs. På ena dörren har någon skrivit ”KNC” i Falu rödfärg. Det är måndag, den första arbetsdagen sedan KNC Miners ägare försatt bolaget i konkurs.

I Boden Business Park sitter Erik Svensson på sitt kontor. Han är vd för kommunägda Boden utveckling. Affärsbyn Boden Business Park är i sig en konsekvens av KNC Miners tillväxt – kommunen har köpt lokalerna för hyresintäkter från KNC.

”Vad kommer nu att hända? Det var oväntat. Jag hade trott att detta kunde fortsätta”, säger Erik Svensson.

Flera är frågande till konkursen. Bolagets investerare och grundare hänvisar till osund konkurrens från Kina.

NC Miners senaste serverhall i Boden var i början av juni ännu inte färdigställd. Foto: Per Pettersson.

Läs mer: Guldruschen som kom av sig 

Sthlm Tech Meet Up den 15 juni 2016 – Bitcoinkurs 696 dollar

KNC Miners grundare och vd Sam Cole står på scenen på hotell Hilton i Stockholm. Det har knappt gått tre veckor sedan konkursansökan men stämningen är god. Sam Cole skojar om det faktum att bitcoinkursen stigit konstant sedan konkursen.

”Då stod kursen i 440 dollar. Bokstavligt talat samma eftermiddag började det stiga. Jag lovar jag har ingenting med det att göra, det är ett rent sammanträffande”, säger Sam Cole skämtsamt.

Sam Cole hävdar att bolaget hade varit lönsamt om de bara fått in kapital för att fortsätta växa.

Han berättar från scenen att anläggningen i Boden kommer att producera tillräckligt med bitcoin för en ren vinst på en miljon dollar i juni. När han beskriver bolaget är det svårt att få känslan av ett misslyckande. Visst, den pågående halveringen av mängden bitcoin som snart ska ske kommer att göra att bolaget tillfälligt blir olönsamt, men en stigande bitcoinkurs kompenserar för det. Sam Cole hävdar att bolaget hade varit lönsamt om de bara fått in kapital för att fortsätta växa. Att de ändå inte lyckats övertyga investerarna om att skjuta till mer kapital förklarar han med att det hela föll på mållinjen.

”Vi var på väg att ta in en kapitalrunda och både Accel och Creandum ville vara med men ingen ville vara ledaren”, säger Sam Cole

KNC Miners grundare Sam Cole.

Världen 10 juli 2016 – Bitcoinkurs 650 dollar

Vid midnatt den 10 juli inträffar den omtalade halveringen. Från den punkten släpps bara hälften så många Bitcoins per dag som tidigare. Det gör att bitcoinbrytarnas intäkter plötsligt halverats. Planen var att stänga av brytningen i Boden vid den tidpunkten men konkursförvaltaren Nils Åberg bestämmer sig för att låta driften fortsätta.

”Det finns intressenter som har utryckt ett behov av att ha mer tid på sig att analysera en investering”, säger han.

I juli 2016 värderades bitcoin runt 650 dollar. Källa: Coindesk

Uppsala 15 augusti 2016 – Bitcoinkurs 567 dollar

Knappt tre månader efter konkursen har konkursförvaltaren hittat en köpare.  Det är Sten Oscarsson, grundare av Uppsala-företaget Borderlight som via ett nybildat bolag tar över KNC:s tillgångar.

”Vi började rekrytera personal eftersom det fanns duktigt folk som sökte jobb efter konkursen. Sen hörde konkursförvaltaren av sig och undrade om vi inte ville ta över alltihop istället”, säger han.

Man har blåst ut 22 megawatt till kråkorna.

Sten Oscarsson kommenterar direkt vid köpet att han tycker att datacentren skötts dåligt av KNC.

”Man har blåst ut 22 megawatt till kråkorna” säger han om KNC:s hantering av energiåtervinningen från datacentren.

Sten Oscarsson är tydlig med att verksamheten med datacenter ska fortsätta men inte på det sätt som skett tidigare. Försäljningssumman hålls hemlig.  

Riksdagen 23 november 2017 – Bitcoinkurs 741 dollar

När riksdagen klubbar budgeten för 2017 läggs inte särskilt mycket fokus på datacenter i debatten. Utöver själva uppläsandet av budgetpropositionen är det bara en riksdagsledamot som ens nämner det.

I våras besökte jag Norrbotten och fick höra om den potential som finns.

”En annan viktig reform, kanske inte i första hand för nyanlända men för att attrahera företag till Sverige, är att vi sänker elskatten för datahallar. I våras besökte jag Norrbotten och fick höra om den potential som finns. Jag vet att det är ett viktigt förslag”, miljöpartisten Rasmus Ling.

Den första januari träder den nya lagen i kraft. Skatten på el till datacenter sänks med 97 procent. Det är en fråga KNC Miner debatterat intensivt de senaste åren, inte minst eftersom bolagets kostnader till 90 procent utgörs av elkostnader.   

Rasmus Ling (MP) var en av de politiker som förspråkade sänkt elskatt för datahallar. Claudio Bresciani/TT

Tokyo 1 april 2017 – Bitcoinkurs 1089 dollar

Efter månader av debatt träder en ny lag i kraft i Japan. Bitcoin får nu status som en valuta i landet och accepteras som betalning. Även Ryssland följer efter. Det är mest att ses som en symboliskt viktig framgång för bitcoinkramarna. Men det japanska beslutet får årets tidigare kursrusning att få ny fart.  

Läs mer: Japan vill göra Bitcoin till en rumsren valuta 

Uppsala 24 maj 2017 – Bitcoinkurs 2414 dollar

Sten Oscarsson sitter i bilen. Han kan se tillbaka på ett händelserikt år. När han åkte till Boden ett år tidigare reagerade han på ineffektiviteten i driften av KNC:s serverhallar.

”Man hade dels massa utrustning som blev obsolet i samband med konkursen som bara var i vägen. Sen hade man nog haft en kultur med högt tempo och inte tänkt så mycket på kvalitet. Vi kunde minska ytan med en faktor av 8 samtidigt som vi förbättrat driften och minskat antalet anställda”, säger Sten Oscarsson.

Sammantaget har det här varit en väldigt god affär för vår del.

Under hösten 2016 är Bitcoinkursen låg och bitcoin-servrarna stängs av. Men vid årsskiftet vänder vinden. Riksdagens beslut att sänka elskatten får kostnaderna att sjunka samtidigt som bitcoinkursen rusar. Man kan därför slå på servrarna igen och börja bryta bitcoin.

”Men vår affärsmodell är att undvika risk. Därför hyr vi ut kapacitet till servrarna, vi bryter inget till oss själva. Så bitcoinkursen påverkar oss inte direkt men indirekt gör den det eftersom efterfrågan på vår kapacitet givetvis ökar när priset ökar”, säger han.

Under 2015 omsatte KNC Miner 640 Mkr. Sten Oscarsson uppskattar att hans bolag i år kanske omsätter 10-20 procent av det genom att hyra ut KNC:s gamla utrustning.

Effektivare drift och sänkt elskatt har gjort underverk med kostnadssidan.

”Vi har varit kassaflödespositiva från första dagen”, konstaterar han.

Samtidigt som Sten Oscarsson räknar med intäkter på någonstans mellan 60-130 miljoner kronor i år har kostnaderna kapats. Effektivare drift och sänkt elskatt har gjort underverk med kostnadssidan.

”Jag kan i alla fall säga att vi inte har sämre marginaler än i vår övriga verksamhet (Borderlights verksamhet inom nätdrift har en lönsamhet på 27 procent reds. anm.)”, säger Sten Oscarsson och tillägger:

”Nu när vi bygger nästa generation datacenter så tar vi tillvara på all överskottsenergi som fjärrvärme. Då får vi tillbaka i stort sett hela elkostnaden”.

Det låter som att det här blivit en kanonaffär för dig?

”Det är dina ord. Men sammantaget har det här varit en väldigt god affär för vår del”.

Eftersom efterfrågan på serverkapacitet för digital valuta är så stor håller Sten Oscarsson på att bygga ut kapaciteten.

Vi producerar ny utrustning och räknar med att dubbla vår kapacitet.

”Vi producerar ny utrustning och räknar med att dubbla vår kapacitet. Vi kommer redan i år att ha mer kapacitet än KNC hade som mest”.

Köpet av KNC:s konkursbo ser ut att få Sten Oscarssons bolagsgrupp att gå från en omsättning på 100 Mkr och ett resultat på 27 Mkr till en omsättning på runt 200 Mkr och ett resultat på över 50 Mkr.

För att vara Sveriges kanske främsta bitcoin-företagare har han en tämligen ljummen inställning till valutan.

Det gör att samtidigt som KNC Miners investerare sett 220 miljoner kronor gå upp i rök har en 52-årig företagare från Uppsala plötsligt blivit ägare till ett höglönsamt och snabbväxande bitcoinföretag. Men för att vara Sveriges kanske främsta bitcoin-företagare har han en tämligen ljummen inställning till valutan. Sten Oscarsson äger själv inte en enda bitcoin.

”Nej, men jag har lärt mig en del sedan vi tog över och försöker ha en sund objektivitet. Digitala valutor har en viktig funktion i samhället, framför allt på en internationell marknad i en del länder där finanssystemen inte fungerar”.

De största investerarna i KNC Miner (NTL)

Accel

Creandum

Filip Engelbert

Jonas Nordlander

GP Bullhound

Gullspång Invest

Martin Wattin

Leif Edlund

Anders Ström

Back In Black Capital

Läs mer: KNC hade skulder på 165 miljoner kronor 


Mer om bitcoin och storbankernas miljardsatsning på blockchain i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/seb-sblockchain-satsning-facebookshamburgareochfemalefounders-vinnarna

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Explosionsartad ökning av bitcoinhandeln bland privatspararna

Kryptovalutan bitcoins framfart under 2017 kan knappast ha gått någon förbi. Sedan årsskiftet har priset på bitcoin stigit med drygt 640 procent till omkring 7 200 dollar, enligt Coindesk. 

Läs mer: Nytt rekord för bitcoin – passerade 7 400 dollar

Den typen av kursuppgångar tenderar att fånga investerarnas ögon och de bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza har sett ett kraftigt ökat intresse för att investera i bitcoin under året. 

”Intresset har exploderat skulle jag vilja påstå. Det är ett jätteintresse med mycket frågor både kring vad bitcoin är och hur man investerar”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

För den som inte vill investera direkt i bitcoin finns det relativt få alternativ och hos de bägge nätmäklarna får man för tillfället hålla till godo med certifikat utgivna av XBT Provider som följer kryptovalutans utveckling. 

Enligt statistik från Nasdaq har handeln i det populäraste certifikatet Bitcoin tracker ONE ökat från i genomsnitt 142 affärer om dagen under det första kvartalet 2017 till drygt 1 000 affärer om dagen i oktober. 

Hos Avanza har antalet personer som äger bitcoincertifikat gått från omkring 700 till 5 000 personer under det senaste året. 

“Det är intressant att intresset har blivit så brett. En så här kraftig ökning av antalet ägare har jag aldrig sett förut”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. 

Hos Nordnet har antalet sparare som äger bitcoin-certifikat i sin tur gått från 450 i januari till drygt 2 000 i oktober. 

XBT Provider var tidigare ett dotterbolag till den svenska bitcoinbrytaren KNC Miner som gick i konkurs i maj 2016. I samband med konkursen köptes bolaget av Jerseybaserade Global Advisors som trädde in som ny garant för XBT Providers certifikat. 

Läs mer: Stockholmsbörsen bötfäller bitcoinbolag

Detta innebär att man som investerare utöver fluktuationer i bitcoinpriset och valutakurser även har en motpartsrisk vilket innebär att dina pengar inte är skyddade på samma sätt som till exempel en fond om bolaget som utfärdat certifikaten går i konkurs. 

“Personer som investerar i certifikaten är exponerade mot bolaget. Så om bolaget skulle gå i konkurs är de som äger certifikaten exponerade”, säger Laurent Ksiss, vd för XBT Provider, till Di Digital i samband med att bolaget lanserade ett nytt certifikat för kryptovalutan etherum i oktober. 

Vad hade du gett för råd till någon som funderar på att investera?

”Kryptovalutor är ett nytt och volatilt tillgångsslag. Jag tycker du behöver göra din hemläxa och du måste absolut vara försiktig. Jag rekommenderar verkligen inte att du investerar dina pensionsbesparingar, men har du lite pengar över och tror att kryptovalutor kan stiga i värde i det ekosystem vi har idag så hade jag absolut gjort ett försök”, säger Laurent Ksiss. 

Läs mer: Bitcoinrysaren gav bingo på börsen

Finansvärldens syn på kryptovalutor är i dag minst sagt splittrad och bland annat de bägge storbankerna JP Morgan och Credit Suisses vdar Jamie Dimon och Tidjane Thiam har kritiserat bitcoin som de anser är en bubbla. 

Förra veckan meddelade dock börsoperatören CME Group att man kommer lansera terminskontrakt på bitcoin innan årsskiftet vilket gav nytt bränsle till bitcoinpriset. 

Joakim Bornold tillhör dem som har en optimistisk syn på kryptovalutornas framtid. 

”Jag tillhör inte skeptikerna till fenomenet kryptovalutor. Problemet är att jag inte har någon aning om värdet och det kan mycket väl vara en bubbla, men att det finns en funktion och en framtida plats för dem i det ekonomiska ekosystemet det är jag helt övertygad om”, säger Joakim Bornold. 

Han gräver guld i bitcoinyran: “Kunde varit miljardär i dag”

Vintern 2011 klev Christian Ander ned i en källarlokal på Östermalm i centrala Stockholm. Det var dags för en av de många träffar med andra ”datanördar” som han då brukade gå på.

Men till skillnad från tidigare LAN-partyn eller demofester hade Christian ett tydligt syfte denna gång.

Han var på jakt efter en smidig digital betallösning till sin affärsidé om en nätbaserad loppisportal, där loppmarknader över hela Sverige skulle kunna sälja sina prylar.

Helst skulle det vara en billig tjänst för peer-to-peer-betalningar. Typ som det ännu ej uppfunna Swish.

När Christian stod i källaren och beklagade sig över bankernas dyra alternativ kom ett förslag.

”Har du hört talas om Bitcoin?”, sade en av deltagarna.

”Vad är det för något?”, svarade Christian.

Den enkla förklaringen, att det handlade om ”open source-pengar”, fick Christian Ander att tända till.

Han jobbade då med open source-system för att genomföra kvantberäkningar på läkemedel, och älskade konceptet med öppen källkod.

Den något avsomnade hippien i honom, som tidigare närts på kollektiv i de värmländska skogarna, gillade också den decentraliserade aspekten av den då ganska obskyra kryptovalutan bitcoin som sades kunna hanteras helt anonymt.

Snart började Christian Ander bryta bitcoin själv, med hjälp av en gammal laptop.

Den spottade ur sig ungefär en bitcoin om dagen.

”Det var inte något man hurrade för då. Jag brände säkert mer el än vad de bitcoins jag fick ut var värd”, säger Christian Ander.

Då, i början av 2011, kände få svenskar ens till bitcoin som hade funnits i två år.

Kursen var långt under en dollar per bitcoin. Piratpartisten Rick Falkvinge skapade uppmärksamhet när han växlade in alla sina pengar till den nya ”piratvalutan”, som den ibland kallades. Andra artiklar från tiden varnade för att droghandel följde i valutans spår.

Christian Ander minns att han behandlade sina egna bitcoins ”som monopolpengar”, på grund av deras ringa värde.

”Jag gav bort en del till kompisar, skickade lite till min mamma och lade på USB-minnen. Jag hade till och med en del bitcoins på en floppy disc”, säger han och tillägger:

”Majoriteten av dem har jag inte kvar”.

Nyligen hittade Christian Ander en av sina gamla bitcoinplånböcker. Där syntes spåren av en enorm förmögenhet.

”Jag såg transaktionerna i den, att jag hade haft tusentals bitcoins i den och att jag hade skickat dem vidare till olika håll”.

Tusentals bitcoins innebär i dagens läge en förmögenhet på hundratals miljoner kronor. Christian Ander skrattar högt när jag frågar hur den insikten känns i dag.

”Haha, jag tänker väl att det är synd att jag inte behöll alla bitcoins själv”, säger han och tillägger:

”Jag har kvar en del bitcoins från den tiden, men rent krasst hade jag kunnat vara en mångmiljardär i dag om jag bara hade klivit in med ett par tusenlappar när jag började”.

Vad tänker du om det i dag?

”Jag tänker fortfarande att jag har haft extrem tur, att jag hittade detta så tidigt och faktiskt gick in i det. För jag har träffat så många som hittade bitcoin innan mig, som inte gjorde någonting alls. Jag var den som startade upp ett bolag, det var det ingen annan i Sverige som vågade”.

***

Christian Ander gnuggar sig i ögonen när han kommer in till kontoret i Gamla Stan vid 9:20-tiden. Det är torsdag, och på onsdagskvällen utbröt ett smärre kaos i bitcoinvärlden.

En rad stora handelsplatser, så kallade bitcoinbörser, slutade fungera. Samtidigt rasade kursen för den just nu extremt haussade kryptovalutan. Panik uppstod.

För Christian Ander innebar det att han fick sitta uppe sent på natten för att svara i supporten.

”Bitcoin-investerare är lite som jägarna i skogen. De vet att björnen kan komma rusande mot dem, men de får panik när det väl händer”.

2012 grundade han sitt bolag BTCX, som enkelt uttryckt är ett slags Forex för bitcoins. Idén till företaget fick Christian Ander efter att själv ha upplevt hur krångligt – och dyrt – det vara att köpa bitcoins. Sedan dess driver han BTCX som kallar sig självt för ”störst i Norden” på bitcoins.

Den som vill köpa valutan kan lägga en order och betala via Swish. Den som vill sälja kan ”växla” in bitcoins till svenska kronor.

Just nu vill de flesta köpa. BTCX ”importerar” därför bitcoins från de internationella bitcoinbörserna.

Precis som på ett Forex-kontor är det en skillnad på priset på köp och sälj. Skillnaden mot en traditionell valutaväxlare är att denna mellanskillnad, på finansspråk kallad ”spread” är förhållandevis mycket stor – uppemot 7-8 procent.

Christian Ander försvarar marginalen med att bolaget har en hel del kostnader kopplade till transaktionerna, såsom avgifter för valutaväxling och Swish.

Men det främsta argumentet handlar om snabbhet.

”Vill du kan köpa bitcoins för 10.000 kronor kan du göra det hos oss på 120 sekunder, det är det vi tar betalt för”.

För bara ett år sedan var varje bitcoin värd runt 750 dollar. Nyligen sprängde valutan den magiska gränsen 10.000 dollar. Många varnar för att valutan är en bubbla av episka mått. Samtidigt uppger källor för Bloomberg att börsoperatören Nasdaq planerar att introducera terminshandel bitcoin under nästa år.

Klart är att svenska aktörer som BTCX och Safello tjänar på den extrema värdeuppgången, som i sin tur har dragit in ett stort antal nya bitcoinspekulanter.

”Vi ser en våg av nya bitcoinanvändare, vilket är väldigt bra för oss. Vår omsättning har ökat med 1000 procent jämfört med för ett år sedan”.

Det brutna räkenskapsåret 2016/2017, som slutade den sista april, omsatte Goobit AB – företaget bakom BTCX – 4,5 miljoner kronor. Rörelseresultatet skrevs till 648.000 kronor. Men bokslutet skvallrar om att intäkterna ökat markant efter räkenskapsårets utgång, och att vinsten för perioden maj-september uppgår till 1 miljon kronor.

Målet är att omsätta närmare 50 miljoner kronor i år.

”Jag skulle bli glad om vi tiodubblar omsättningen jämfört med förra året, det tror jag att vi klarar”, säger Christian Ander.

***

Om bitcoin är en religion är Christian Ander definitivt en av dess profeter. På hans fötter sitter strumpor med små gula bitcoins. Han äger sedan i våras en röd Tesla – med ordet ”BITCOIN” på registreringsskylten.

”Kombinationen Tesla och bitcoin är helt oslagbar. Det är framtidens bil, och framtidens valuta”, säger Christian Ander.

Helst ville han betala den med kryptovalutan. Men de svenska återförsäljarna kunde inte godta bitcoins som betalmedel, berättar Christian Ander och tillägger att det i backspegeln var ganska bra i och med att värdet på bitcoins har mångdubblats sedan dess.

Christian Ander och många med honom drömmer om en värld där en digital valuta som bitcoin finns i var mans hand, oberoende av det etablerade finansiella systemet.

”Jag är fortfarande väldigt idealistiskt inställd. Vi är på väg mot en digital värld med en digital världsvaluta som kan inkludera alla och inte ägs av en stat”.

Samtidigt visar hans bilaffär på ett centralt problem med bitcoin som valuta. Om innehavaren tror att värdet kommer gå upp kraftigt framöver vill hen inte bli av med den. Tänk dig samma scenario med din lön. Hur snål skulle du bli om du trodde att du kunde köpa en Tesla för halva priset om du väntar?

Och tvärtom, om kursen plötsligt skulle kollapsa kan det vara svårt att köpa något alls för dina pengar.

Sett till de ständiga upp- och nedgångar som bitcoin går igenom är det i nuläget svårt att se att den skulle kunna fungera som en digital valuta på riktigt.

”Det är ett problem vi har i dag, men inte nödvändigtvis i morgon. När prisuppgången har lagt sig kommer en säljvåg att inträffa, då de som bara är inne i bitcoin för spekulation kommer att lämna. När antalet användare blir mer konstant kommer priset att stabilisera sig”.

Hur lång tid kommer det att ta?

”Jag tror att det handlar om ungefär fem år. Bitcoinpriset kommer att ligga på minst 100.000 dollar innan vi når dit”.

Vad är din egen drivkraft?

“Vår vision är att sätta en digital valuta i var mans hand, och det behöver inte vara just bitcoin”. 

“Jag längtar tills vi har svenska kronor som en kryptovaluta. När alla nationer har kryptovalutor, då har vi internet på riktigt när det kommer till transaktioner.”

Han pekas ut som ”Onecoin-hjärnan”

Under häftiga ljusshower gavs löfte om att snabbt tjäna stora pengar, som Expressen tidigare rapporterat

På scener världen över stod svenske Sebastian Greenwood och parhästen, bulgariska Ruja Ignatova, och pratade om en ny chans att följa med på så kallade Bitcoin-tåget. 

Bara några år tidigare hade många som investerat i den digitala valutan blivit miljonärer – och det var detta duon spelade på. 

Men snabbt hamnade Onecoin på FBI:s radar. Det fanns uppgifter om att det hela rörde sig om ett bedrägeri, skriver Svenska Dagbladet. Och nu har Sebastian Greenwood åtalats.

Långt fängelsestraff

I dag sitter han inlåst på Metropolitan Correctional Center, MCC New York, enligt Svenska Dagbladet. Jeffrey Epstein, knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman och storsvindlaren Bernie Madoff är bara några som suttit på samma anstalt. 

Sebastian Greenwood från Östermalm i Stockholm riskerar nu ett långt fängelsestraff. Han står anklagad för bedrägeri och stämpling till penningtvätt, åtalspunkter som har ett maxstraff på 20 år, vardera. 

– Jag kan inte diskutera fallet överhuvudtaget, säger hans advokat Anthony Strazza, till Breakit och Svenska Dagbladet.

Enligt experter som Svenska Dagbladet varit i kontakt med kan Onecoin vara ”det största bedrägeriet någonsin med en svensk i huvudrollen”. Sammanräkningar visar att Onecoin kan ha kommit över mer än 185 miljarder kronor.

– Det skulle kunna ha funkat, men hur det blev är en annan sak. Det var så jävla dumma att de gjorde ett bedrägeri av det. Det är förskräckligt, säger Kari Wahlroos, tidigare toppsäljare för Onecoin, till Breakit och SvD.

Miljontals medlemmar

Onecoin sålde så kallade utbildningspaket som skulle lära köparen allt om finansvärlden och kryptovalutor. Samtidigt var paketen vägen in i Onecoin.

Ett startpaket kostade 100 euro. ”Tycoon trader” gick på 5000 euro.

Ju dyrare paket, ju större möjligheter till framtida vinster. 

Paketen såldes genom nätverksmarknadsföring. Det innebar att säljnätverket, kallat Onelife, byggdes upp som en enorm organisation med miljontals medlemmar.

I toppen: Sebastian Greenwood. Han kallade sig själv ”Master distributor 001”. Under honom ”krondiamanterna” och i botten fanns köparna, som värvade nya medlemmar att köpa utbildningspaketet. 

Enligt företagets egna uppgifter investerade cirka 60 000 svenskar i Onecoin. Bland andra har Lars Gustafsson, som Expressen tidigare rapporterat om, lurats på knappt 100 000. 

Enligt Spelinspektionen – som 2016 lämnade in en polisanmälan mot företaget – fanns köpare över hela landet. 

”Kryptodrottningen” försvann

Företaget gjorde jättevinster. 

Enligt FBI gick Onecoin med tjugo miljarder i vinst 2014-2016. Som jämförelse handlade Trustor-härvan om 620 miljoner kronor. I Pensionssvindeln Falcon Funds tros cirka en miljard försvunnit och Fermenta värderas som mest tio miljarder innan kursen kollapsade. 

Men plötsligt försvann Ruja Ignatova, ”Kryptodrottningen”. Hon skulle ha stått på scen i Portugal 2017, i stället reste hon med Ryanair till Aten. Där tog spåren efter henne slut. 

En månad senare befann sig Sebastian Greenwood på scen i Kuala Lumpur. Det var hans sista framträdande innan han greps och fördes till häkte i USA. 

Bästa apparna för portfolio management 2018

Du kan välja och vraka beroende på dina krav. Men några av de scenarier att tänka på är:

•    Någon som precis investerat i Bitcoin och behov av att se de senaste priserna tillsammans med hur mycket de äger, de kan använda sig av vilken grundläggande app som helst.
•    Någon som har investerat i andra kryptovalutor som, ETH, Zcash, och andra mynt som Dash.
•    Någon som har investerat, och är också aktivt med att köpa/sälja för att ta ut vinst. De är inte nödvändigtvis dagshandlare, men de är aktivt med och handlar och bokför vinster istället för långsiktigt innehav som många andra.
•    Någon som dagshandlar och behöver ett omfattande diagram och signaler för att göra ett bättre beslut om när du ska sälja och när du ska köpa.
•    Du är intresserad av krypto och är har konto på någon utav de större börserna och vill följa ett bitcoin pris eller utveckling kring en annan kryptvaluta.

Det finns många andra scenarier, men dessa är de fem viktigaste scenarier i stort sett. Oavsett vilket som gäller dig, kommer dessa portfolio management apparna att hjälpa dig att nå nästa nivå och på så vis ta dina krypto-investeringar till nästa nivå.

Så utan vidare, låt oss ta en titt på några av de bästa apparna som hjälper dig att hålla koll på din portfölj för olika kryptovalutor och hur du ligger till med vinst och förlust.

Cryptocompare Portfolio

Cryptocompare är ett populärt community för krypto-entusiaster som vill förändra världen, och de erbjuder även en portfolio management app. Appen är tillgänglig på webben, mobilen och de har också integrerat den i sin mobila app. Men deras webb gränssnitt är ganska bra.

Några av höjdpunkterna i CryptoCompare portfölj app är:

•    Skapa flera portföljer (t.ex.: drömresan eller BMW)
•    Stöder alla kryptovalutor
•    Vackra diagram och grafer
•    Alternativet för att lägga till anteckningar
•    När du lägger till kryptovalutor, kan du ange där det lagras
•    Gratis att använda (det är i beta-stadiet, så räkna med några buggar)
•    Riskanalys (många älskar den här funktionen)
•    Avancerade diagram
•    Crypto-asset-management

Denna app behöver definitivt en särskild artikel för att hjälpa dig att förstå hur den fungerar. Men på denna lista, är det den bästa management appen för din kryptoportfölj. Du kan också se fördelningen i procent för varje mynt.

En annan sak som är bra, är att eftersom allt lagras i molnet och under ditt registrerade konto, behöver du inte oroa dig för att förlora spårningen av din portfölj. Du kan få tillgång till din portfolio när som helst från den stationära, eller mobila webbläsaren, och de har en app till mobilen också. Men den mobila appen är inte lika robust som webb-gränssnittet. Du har också möjlighet att skapa en offentlig eller privat portfölj som du kan dela med andra.

Om du aldrig har använt en kryptoportfölj app innan så ta och testa Cryptocompare.

CoinTracking

Har du inte hört talas om CoinTracking tidigare, då kommer du nog bli besviken på dig själv, eftersom detta är en extremt populär app som många använder idag, och vi förstår varför. Du kan enkelt använda den tillsammans med Cryptocompare portföljeapp. För de som köper kryptovalutor som de ska (HODLA) hålla i månader eller år, så funkar Cryptocompare riktigt bra för det. Å andra sidan, om du planerar att ta itu med enstaka köpa/säljordrar med krypto (handel), är detta den bästa lösningen för dig.

CoinTracking är tillgänglig på webben, och erbjuder också en mobil app för Android och iOS. CoinTracking är en särskild webbplats där du inte bara kan se din nuvarande balans på din portfölj, men också data som hjälper dig att göra ett bättre beslut i termer av att köpa/sälja dina mynt vid rätt tidpunkt.

Dessutom kan det plötsligt bli besvärligt att hantera mynt på olika börser, och med den här appen kan du se vilka mynt och hur mycket belopp du har. En annan funktion som många beundrar med CoinTracking är realiserad och orealiserad vinst/förlust funktion.

De som är lite yngre kanske inte gillar gränssnittet då det ser lite föråldrat ut, men det är en avvägning man måste göra när det kommer till funktioner. Det bästa är att du kan ansluta till alla populära börser med hjälp av en API-funktion som automatiskt hämtar ny handelsdata snabbt och enkelt. Förutom att spara tid, säkerställer detta att du alltid är medveten om de mynt du har.

Några höjdpunkter med CoinTracking:

•    Importera data från befintliga börser.
•    Auto-avdrag balans när du genomför en handel
•    Lägg till kryptovalutor som gratis/gåva
•    Android-och iOS-appar (inte de förbjudna apparna) finns tillgängligt
•    Gratis och betalplan

Beräkningar av skatt

Den planen som är gratis låter dig hantera upp till 200 handelspositioner, och du kan uppgradera till obegränsat genom att betala en symbolisk avgift via någon utav dina kryptovalutor. Du kan alltid börja med att testa köra gratisplanen och är det så att du gillar det du använder, uppgradera till pro-planen vid senare tillfälle.

CoinTracking är faktiskt online sedan 2013 och teamet bakom fortsätter att lägga till nya funktioner allt eftersom hela branschen växer. Om du måste välja just en app från den här listan, ta då och välj CoinTracking.

Claes Elfsbergs ilska mot bluffligan – nu varnar han

På nätet sprids det falska annonser för kryptovalutan Bitcoin, där bilder på svenska kändisar används tillsammans med falska citat. Människor luras att investera pengar, och flera har förlorat alla sina besparingar.

Efter att profiler som Filip Hammar, Daniel Ek och Camilla Läckberg alla utnyttjats av bluffligorna i fejkannonserna så är det nu SVT-legendaren Claes Elfsberg som drabbats – och han är upprörd. 

Programledarens ansikte har använts i flera olika annonser.

– Jag vet inte mer än att annonserna har förekommit i ett par olika utföranden, i den meningen att det har varit olika bilder på mig. Det här är inget nytt, andra har ju drabbats tidigare. De har ju plockat in bilder och falska citat från andra kända personer, man försöker renommésnylta på något vis, berättar Claes Elfsberg.

Elfsberg uppmärksammades om sin fejkannons när en tidigare kollega ringde och ville kolla om reklamen var på riktigt.

– Det var faktiskt en gammal arbetskamrat som ringde till mig och frågade mig om jag tyckte att det här med bitcoins var en bra idé. Och sen var det ytterligare en annan person som skickade en skärmdump och frågade om jag känner till det här, säger SVT-profilen.

Säkerhetsavdelningen inkopplad

Att lyckas stoppa de falska Bitcoin-annonserna har tidigare visat sig vara väldigt svårt. Filip Hammar har tidigare beklagat sig över det omöjliga i att få bort annonserna från Facebook. Claes Elfsberg har valt att koppla in SVT:s säkerhetsavdelning för att få hjälp.

– Jag är inte expert på det där själv. Vad jag har gjort är att jag har vänt mig till Sveriges Televisions säkerhetsavdelning som har erfarenhet. Via den bank där jag är kund finns det också möjlighet att rensa lite saker på internet, så jag har bett dem att titta på det också. Det är vad jag har gjort så här långt. Själv har jag ingen expertis gällande att leta på internet, och försöka hitta vem som ligger bakom, säger han.

Facebook: ”Kreativa och intelligenta motståndare”

Facebook har tidigare försökt att stoppa personerna som publicerar den här typen av innehåll. De jobbar ständigt med just det, säger de i en kommentar till SvD. 

”Vi är ännu inte i mål och det kommer att fortsätta vara en stor uppgift för oss framöver eftersom vi har att göra med både kreativa och intelligenta motståndare.”

Elfsberg vill nu varna alla som kan tänkas drabbas av annonserna, att inte låta sig luras så att de blir av med sina besparingar.

– Jag vill varna människor så att de inte går på bluffen, och blir av med sparpengar. Det vore väldigt tråkigt.

Bitcoin prisdiagram

Top Brokers