Att kryptovalutor är volatila är nog ingen nyhet, men det senaste dygnets nedgång i marknadsvärde för bitcoin, och de flesta andra kryptovalutor, är bland de större i historien. På tre timmar tappade bitcoin 15 procent av sitt marknadsvärde och ligger i skrivande stund på 8542 dollar, cirka 82 695 kronor, efter en mindre rekyl senaste timmarna. Orsaken anses vara en plötsligt minskad hash-kapacitet i bitcoin-nätverket, skriver CryptoSlate.

I och med detta tapp hamnade värdet för bitcoin under en av dess så kallade hållpunkter, och nästa hållpunkt ligger på 6500 dollar, vilket gör att bedömare befarar att värdet kan sjunka ytterligare. Dessa ”tekniska mönster” analyseras livligt av förståsigpåare och det är långt ifrån säkert att marknadsvärdet faktiskt lyder dessa ”lagar”, men flera analytiker tror att trenden är på nedåtgående.

Bitcoin toppade som mest i år på strax under 14 000 dollar den 26 juni, och sett från den toppen har bitcoin tappat cirka 40 procent av marknadsvärdet. Å andra sidan bottnade bitcoin på 3130 dollar den 15 december 2018, och sett från den bottennoteringen ligger bitcoin fortfarande på plus 272 procent.

Orsaken bakom det senaste tappet anses som sagt vara en plötsligt minskad hash-kapacitet i bitcoin-nätverket. På 48 timmar har kapaciteten minskat med 33 procent, från 98 miljoner terahash till 58 miljoner terahash. Vad detta i sin tur beror på förtäljer inte historien, men på något sätt har en enorm andel av kryptogrävarna (miners) kopplats bort från nätverket. Detta tapp i kapacitet motsägs å andra sidan av att nätverket tillförts kapacitet med 60 procent sedan i juni i år.

I vanlig ordning har resten av marknaden för övriga kryptovalutor följt bitcoins rörelse nedåt. På senare tid har vi dock sett att detta mönster börjar brytas. Den senaste månaden har till exempel ethereums marknadsvärde rört sig till synes oberoende av bitcoin. Ethereum har i skrivande stund tappat 15,87 procent och XRP, den tredje största kryptovalutan, har tappat 11,66 procent.

Ethereum har samtidigt problem med kapaciteten i nätverket av validerande noder. På senare tid har transaktionerna krävt 90 procent av kapaciteten, vilket förvisso tyder på en livlig verksamhet bland de applikationer som nyttjar nätverket. Ethereum är till skillnad från bitcoin inte en ren valuta utan framför allt ett decentraliserat PaaS-nätverk för applikationer.

Efterfrågan på kapacitet har också medfört att priset för kapacitet, så kallad gas, har ökat markant, vilket gör det kostsamt att driva applikationer. Ethereum har ett självreglerande system för kapacitet och kostnad, men en majoritet av noderna har nu beslutat att öka blockstorleken för att om möjligt dämpa prisökningen.

Läs också:
Riksbankschefen räds inte Libra – ”privata valutor brukar kollapsa”
Nytt rekord! Det grävs bitcoin som aldrig förr

SW_Free_Stocks.