På nätet sprids det falska annonser för kryptovalutan Bitcoin, där bilder på svenska kändisar används tillsammans med falska citat. Människor luras att investera pengar, och flera har förlorat alla sina besparingar.

Efter att profiler som Filip Hammar, Daniel Ek och Camilla Läckberg alla utnyttjats av bluffligorna i fejkannonserna så är det nu SVT-legendaren Claes Elfsberg som drabbats – och han är upprörd. 

Programledarens ansikte har använts i flera olika annonser.

– Jag vet inte mer än att annonserna har förekommit i ett par olika utföranden, i den meningen att det har varit olika bilder på mig. Det här är inget nytt, andra har ju drabbats tidigare. De har ju plockat in bilder och falska citat från andra kända personer, man försöker renommésnylta på något vis, berättar Claes Elfsberg.

Elfsberg uppmärksammades om sin fejkannons när en tidigare kollega ringde och ville kolla om reklamen var på riktigt.

– Det var faktiskt en gammal arbetskamrat som ringde till mig och frågade mig om jag tyckte att det här med bitcoins var en bra idé. Och sen var det ytterligare en annan person som skickade en skärmdump och frågade om jag känner till det här, säger SVT-profilen.

Säkerhetsavdelningen inkopplad

Att lyckas stoppa de falska Bitcoin-annonserna har tidigare visat sig vara väldigt svårt. Filip Hammar har tidigare beklagat sig över det omöjliga i att få bort annonserna från Facebook. Claes Elfsberg har valt att koppla in SVT:s säkerhetsavdelning för att få hjälp.

– Jag är inte expert på det där själv. Vad jag har gjort är att jag har vänt mig till Sveriges Televisions säkerhetsavdelning som har erfarenhet. Via den bank där jag är kund finns det också möjlighet att rensa lite saker på internet, så jag har bett dem att titta på det också. Det är vad jag har gjort så här långt. Själv har jag ingen expertis gällande att leta på internet, och försöka hitta vem som ligger bakom, säger han.

Facebook: ”Kreativa och intelligenta motståndare”

Facebook har tidigare försökt att stoppa personerna som publicerar den här typen av innehåll. De jobbar ständigt med just det, säger de i en kommentar till SvD. 

”Vi är ännu inte i mål och det kommer att fortsätta vara en stor uppgift för oss framöver eftersom vi har att göra med både kreativa och intelligenta motståndare.”

Elfsberg vill nu varna alla som kan tänkas drabbas av annonserna, att inte låta sig luras så att de blir av med sina besparingar.

– Jag vill varna människor så att de inte går på bluffen, och blir av med sparpengar. Det vore väldigt tråkigt.

SW_Free_Stocks.