”Initiativet låter förvisso behjärtansvärt, även om man kan ana ett visst storhetsvansinne mellan raderna, men frågan vi bör ställa oss är om vi är beredda att ge Facebook kontrollen över vår ekonomi”, skriver debattören.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tänk dig att du startar Facebook-appen på morgonen och upp ploppar ett meddelande med texten ”Ditt inlägg ’haha, precis så…’ bryter mot våra användarvillkor och du är därför avstängd i sju dagar”. Bilden du laddade upp i går kväll har fastnat i ett filter och klassificerats som upphovsrättsbrott.

Du blir lite frustrerad, men tänker egentligen inte så mycket mer på det. På vägen till jobbet går du förbi ett kafé för att köpa dig en kopp kaffe, men när du blippar kortet nekas din betalning.

Killen i kassan förklarar ursäktande att din digitala plånbok för Facebooks valuta Libra verkar vara spärrad. Du hittar förvisso några mynt i plånboken, men de räcker inte för att betala ditt kaffe.

Precis detta är en fullt möjlig framtid om Facebook lyckas med sina planer att lansera sin globala valuta – helt kontrollerad av Facebook och de 30-tal företag som de har fått med sig på tåget.

Facebook bedyrar att allt kommer att skötas på ett schysst sätt och har förklarat att ambitionen är att ge människor ett alternativ till de traditionella bankerna, i synnerhet i länder som helt saknar fungerande banksystem.

Det är förvisso behjärtansvärt, även om man kan ana ett visst storhetsvansinne mellan raderna, men frågan vi bör ställa oss är om vi är beredda att ge Facebook kontrollen över vår ekonomi.

Vi kommer förmodligen att lockas med en hel del fördelar. Kanske erbjuds vi rabatter och annat som ser bra ut vid en första anblick, men priset vi riskerar att få betala kan bli högt.

Som tur är finns det ett bra alternativ för alla som är intresserade av framtidens betalmedel. Alternativet heter Bitcoin och är i grunden designat för att vara allt det som en valuta utfärdad av ett stort företag aldrig kan vara.

Med Libra är det i slutändan Facebook och de företag som ingår i Libra Association som kontrollerar om, hur och när du får använda dina pengar. Med Bitcoin är det du och bara du som har kontrollen.

Bitcoin kan ses som en form av digitala kontanter, vilket behövs mer än någonsin när kontanter håller på att försvinna och makten över pengarna flyttas till stora företag.

Jag tror inte att Libra kommer att lyckas. Dels har historien visat att gigantiska företag som Microsoft, Google och Facebook har väldigt svårt att lansera produkter som ligger utanför deras kärnverksamhet.

Titta bara på floppen Google Plus eller Microsofts Groove Music.

Dels finns det en rad mycket svåra juridiska problem som Libra Association måste lösa först.

Det finns dock en överhängande risk att något annat företag, ett företag som kanske inte har startats än, lyckas ta rollen som global bank.

Allt hänger på hur villiga vi är att lämna över all information; hur mycket pengar vi har och vad vi gör med dem, till ett stort och ansiktslöst internationellt storföretag.

Vi får inte tro att Facebook gör det här för att vara snälla. Facebook gör det här för att tjäna riktigt mycket pengar på att sälja information om dig.

För din egen skull, ge dem inte den informationen.

SW_Free_Stocks.