Här är en snabb överblick om blockchain-tekniken, Libra, bitcoin, kryptovalutor och tillämpningar. 

Beroende på vem du frågar så kan blockchain ses som antingen den viktigaste teknologiska innovationen sedan internet eller en lösning som söker ett problem, uttrycker Wired

Den digitala valutan bitcoin bygger på blockchaintekniken. Den grundläggande tekniken ’blockchain’ kretsar kring en decentraliserad öppen ’huvudbok’.

Huvudboken innehåller ’block’ med länkade transaktionsgrupper som i en kedja – därav namnet blockchain. Var och en av datorerna som står bakom det decentraliserade nätverket innehar en identisk kopia av huvudboken på sin dator. 

Alla ändringar som sker i huvudboken är kryptografiskt signerade, de visar att den som överför virtuella mynt är den faktiska ägaren. Ingen kan heller spendera ett mynt två gånger då varje transaktion registreras i huvudboken som finns på varje nod (dator) i nätverket. Alla har kännedom om transaktionerna och kan följa den virtuella valutan.

Bitcoinanvändare behöver således inte lita på varandra för ingen kan lura systemet som på flera datorer registrerar allt som sker.

Denna grundläggande idé har fångats upp och andra digitala valutor har byggt vidare på den. Det har byggts nya kryptokurser på nya blockkedjor där de försöker lösa upplevda problem de haft med bitcoin.

Läs även: Facebook bekräftar: Lanserar kryptovaluta – Spotify är med och investerar

Några av blockchains största förespråkare tror att blockkedjor inte bara kan ersätta centralbanker utan inleda en ny era av onlinetjänster som skulle vara omöjliga att censurera. Dessa skulle inte kunna styras av internetjättar som Facebook och Google… Om inte Facebook själva använder sig av idén.

Facebook gick i juni ut med att de skapar en egen kryptovaluta med namnet Libra. Lanseringen är planerad att ske 2020. 

Kryptovalutan Libra ska till skillnad från de tusentals decentraliserade datorerna som upprätthåller bitcoin, styras av 100 företag och icke-statliga organisationer. Libra ska tillåta användare att genomföra transaktioner men med en design som kallas ‘Stablecoin‘.

Stablecoin innebär att kryptovalutan är uppbackad av andra verkliga tillgångar. Den ska därför kunna stödja till exempel gränsöverskridande betalningar och köp i appar, men samtidigt vara utgångspunkten för att tillåta utbyggnad av olika blockchain-baserade applikationer. 

Facebook har uttryck att de undersöker att skapa en digital identitet länkat till sin Libra blockchain som sedan kan kopplas på en av de ursprungliga ‘offentliga‘ blockchains. De ser en möjlighet i att kunna använda identiteten som inloggning i andra appar, vid jobbansökningar eller vid öppning av bankkonton. Den kan säkra identiteten i sociala medier och visa att dina meddelanden kommer ifrån dig. 

Libra är en klar utmanare till centralbanker. Detta eftersom kryptovalutan både skulle vara ett privatägt monetärt system med global räckvidd samt med förmågan att ersätta regering med företag.

Läs även: Trumps känga mot Libra: ”Vi har bara en riktig valuta i USA”

Detta är inte direkt den revolution som blockchain-entusiaster föreställde sig.

Hittills är kryptoförespråkare tudelade kring Libra. Somliga ser detta som det ögonblick då blockchain blir mainstream. Andra ser detta leda till korruption. Den bakomliggande teknologins idé är att du inte behöver lita på användare eller central makt.

Det finns andra ’privata’ blockchains, som Libra, och de växer i populäritet. JP Morgan är ett exempel på företag som vill använda tekniken för att effektivisera sin aktiehandel.

Aktier handlas och säljs snabbt men processen bakom kulisserna är i dagsläget långsam då överföringen av tillgångar kan ta dagar.

Läs även: Investmentjätten Goldman Sachs vill skapa en egen kryptovaluta

Andra användningsområden är bolagsjuridiska sammanhang där den kan se till att inga dokument manipuleras och inom livsmedelsindustrin kan försörjningskedjor följas för att spåra var i produktionsledet det skett livsmedelsföroreningar. Även för röstningssystem skulle den kunna implementeras.

Det är för tidigt att förutspå vilka experiment och implementeringar av blockchain som är här för att stanna eller kommer att slå stort. Förespråkare av kryptovalutan medger att det kan ta ett tag för tekniken att ta fart. Men tanken att skapa en manipulationssäker databas har tagit uppmärksamheten från de anarkistiska yrkesteknikerna till diverse banker.

Läs även: Nya ECB-chefen kryptopositiv – kan ändra centralbankens syn

SW_Free_Stocks.