Uddevallapolitikern Magnus Jacobsson (KD) har en tydlig rutin på måndagskvällarna. Han kör sin 14-åriga dotter till ridlektion, faktum är att han bokat in familjen i kalendern för att inte råka boka in något annat på den avsatta tiden.

– Det händer att jag slarvar, men till 90 procent är det jag som kör till ridningen. Det är lite vår stund, berättar Jacobsson för Bohusläningen när vi sitter i hans rum i riksdagen.

President Donald Trump ringde personligen upp Uddevallapolitikern Magnus Jacobsson (KD) på måndagskvällen. Bild: Tony Dejak

Men 21 september blev en något annorlunda kväll för Jacobsson. Då surrade det till i telefonen – och plötsligt var han i direktkontakt med Vita huset.

– Det ringer från den amerikanska administrationen och det är en gentleman som presenterar sig och frågar om jag är tillgänglig, och det var jag ju, säger Jacobsson.

– Så klickar det till och skramlar det lite, som det gör när man kopplar någon vidare i en telefonväxel. Och helt plötsligt är det ’goddag, det här är president Donald Trump från USA’ med hans väldigt karaktäristiska röst. Man blir lite snopen.

Jacobsson berättar att Trump tackade för nomineringen till Nobels fredspris, som KD-politikern gett till presidentens administration samt Serbiens och Kosovos regeringar efter ett handelsavtal som parterna slutit.

LÄS MER: Magnus Jacobsson (KD) nominerar Trump till Nobels fredspris

– Vi pratade i fem, sex minuter och då pratade vi just om Mellanöstern och Balkan och de fredsavtalen. Det blev ett samtal som varade en stund. För egen del var lite känslan att jag inte var riktigt säker på att jag var med om det jag var med om. Jag kör till stallet och plötsligt ringer USA:s president. Jag tror inte att det är så många som varit med om det, säger han.

Magnus Jacobsson skickade ut en tweet där han berättade om samtalet från Trump. Sedan dess har han varit närmare konstant i kontakt med olika medier. Bild: Isabella Persson

Han var till en början osäker på om han var utsatt för ett spratt, men med hjälp av vänner inom Kristdemokraterna fick Magnus Jacobsson kontrollerat numret. Senare fick han det även bekräftat från den amerikanska ambassaden att samtalet var riktigt.

Vad fick du för uppfattning av Trump och hans kunskap om konflikten mellan Serbien och Kosovo?

– Upplevelsen är att han är en väldigt jovialisk person, ett väldigt varmt hallå. Men det är ju amerikansk kultur. Men samtalet var väldigt i jag-form, han berättade mycket vad han hade gjort och jag kommenterade väl en del av det. Men på fem, sex minuter är det svårt att avgöra, säger han och lägger till:

– Hans bild av situationen i Kosovo och Serbien var väl att konflikten var något närmare än vad den är. Det är ändå 20 år sedan man slutade strida med varandra. Jag tror att jag var mer uppdaterad på nuläget än han var.

SW_Free_Stocks.