Av: Erik Wiman

Publicerad: 25 augusti 2020 kl. 13.09
Uppdaterad: 25 augusti 2020 kl. 14.07

Svenska nazister har samlat in en miljon i kryptovalutan bitcoin.

Två okända donationer står för hälften av insättningarna till Nordiska Motståndsrörelsen.

– Alla bankkonton kopplade till rörelsen har stängts ner, men det här visar att de hittar andra vägar att säkra sin finansiering, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen 2018.

Valet 2018 blev ett fiasko för Sveriges största nazistiska organisation Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). I kommunalvalet lyckades de få ihop 369 röster, fördelat på tre olika kommuner, vilket inte räckte till någon fullmäktigeplats. I riksdagsvalet fick NMR bara 0,03 procent av rösterna. Den aktivitet i form av demonstrationer och offentliga aktioner som syntes inför valet har sedan dess minskat avsevärt.

Men NMR har en tydlig ambition framåt som syftar till att bli mer närvarande på lokal nivå. Det är en av slutsatserna i Försvarshögskolans nya rapport om högerextremism som presenterades i dag.

– Vi ser att de har en femårsplan att etablera sig mer fysiskt lokalt sett och normalisera rekryteringen för att få en bredare bas, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp som är en av författarna till rapporten.

Sedan 2017 har alla bankkonton kopplade till NMR stängts ner. Insamlingen till organisationer sker numera dels genom kontantinsamlingar, men också genom donationer i olika former av kryptovalutor. NMR har en så kallad digital plånbok för bitcoin och där görs det regelbundet nya insättningar enligt forskningsrapporten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

NMR i Visby under politikerveckan i Almedalen 2018.

Sedan 2018 har det satts in motsvarande en miljon kronor på kontot. Pengarna har sedan förts ut och överförts till andra konton för kryptovalutor eller omvandlats till vanlig valuta.

Under en vecka i juli förra året gjordes två större insättningar på motsvarande en halv miljon kronor. Pengarna kom från två anonyma konton som öppnades 2015, men vem som står bakom dem är oklart. Det går inte heller att se i vilket land kontona har etablerats. En teori är att det är konton som använts av sympatisörer för mindre insamlingar och att pengarna därefter överförts till NMR.

Vad nazisterna använder pengarna till är inte heller klart, men de senaste åren har det vuxit upp en bred fauna av poddar och andra digitala kanaler där budskapen pumpas ut dygnet runt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Arkivbild.

Ett kapitel som SÄPO står bakom i den nya rapporten visar hur svenska nazister bland annat tränats utomlands. Enligt säkerhetspolisen har 17 personer inom den våldsbejakande högerextrema rörelsen deltagit i olika typer av träningsläger i bland annat Ryssland och Tjeckien. Därutöver har nio personer deltagit i strider i Ukraina.

– Jag ser med oro på den här utvecklingen. En organisation som NMR är inte systemhotande i sig, men runt omkring den typen av rörelser finns individer som agerar ensamma och är beredda att genomföra attentat. Det har vi sett alltför många exempel på de senaste åren och jag befarar att det kommer att hända igen, Magnus Ranstorp.

Enligt Interpol har antalet incidenter med högerextremt våld i Europa ökat med 320 procent de senaste åren.

Det är de ensamagerande individerna som forskarna ser allvarligast på eftersom de är svårare, för att inte säga omöjliga, att kartlägga. I augusti 2019 varnade Säpo för ett ökat attentatshot från den våldsbejakande
högerextrema miljön. Myndigheten pekade på en utveckling där den våldsbejakande ideologin riskerade att normaliseras, vilket i
förlängningen kan leda till en radikaliseringsprocess hos enskilda individer.

– Vi har sett hur de främst riktar sig mot muslimska och judiska institutioner och företrädare. Jag tror att det finns stor anledning att se över säkerheten för olika samfund som faller under hot från våldsbejakande högerextremism, säger Magnus Ranstorp.

Publicerad: 25 augusti 2020 kl. 13.09

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.