I länder som Argentina och Venezuela har kriser av olika slag – ofta grundade i politisk instabilitet – lett till att invånarna flytt till bitcoin i stor skala. Där mer än någon annanstans har kryptovalutan faktiskt blivit en trygghet.

”I Sverige, där vi har en fungerade valuta och inte är rädda för att varje kortköp delas med i snitt sju företag, har vi inte samma syn på bitcoin”, säger Linus Dunkers, som tidigare bedrev uthyrning av hårdvara för bitcoinframställning, så kallad ”mining”.

Han är fortfarande en kraft inom communityn och är övertygad om att bitcoin på lång sikt kommer att stiga i värde och få en viktig roll i ekonomin, även utanför den initierade krets det handlar om i dag.

”Värdet måste upp tio eller förmodligen hundra gånger innan bitcoin närmar sig det totala värdet av guld, till exempel”, säger han.

Däri ligger ett av problemen vi ser i dag – det som gör bitcoin så volatilt, trots visionen om att vara en ”säker hamn” och att bli internetgenerationens guld.

Vi har väntat på att få se vilken roll bitcoin får i en värld där fiatvalutorna stressas till sitt yttersta

”När det finns så mycket potential kvar finns det mycket att spekulera i. Det finns incitament att stoppa in mycket pengar”, säger Eric Wall, chefsinvesterare i kryptofonden Arcane Assets.

Han menar att det driver en mental inställning där många tror de kan bli miljonärer, för att sedan kastas in i en känsla av att de ska förlora allt.

Och det är inget som kommer att förändras den närmaste tiden, menar han. För att en valuta ska kännas värd att handla med – att ta ut lön i – måste den vara det minst volatila alternativet.

”Personligen är jag ganska långt fram min inställning. Jag skulle vara okej med att min arbetsgivare betalade ut min lön i bitcoin. Men det är en mognadsfas som vi bara måste gå igenom.”

Mot bakgrund av detta borde det inte kommit som en överraskning att bitcoin som investering betraktat fick sig en törn i mitten av mars, samtidigt som mycket annat kraschade i spåren av coronapandemin.

Men viss okunskap i kombination med att bitcoin stått sig starkt i andra mindre kriser (Greklandskrisen bland annat) har gjort att krytovalutan redan kommit att få ryktet om sig att vara en trygg investering.

När värdet föll nedåt 60 procent från toppnoteringen den 12 mars var det därför lätt för många att peka finger och dra likhetstecken mellan bitcoin och vilka andra spekulativa investeringsformer som helst.

Läs mer: Bitcoin i fritt fall – rasar mer än börsen: ”Stort svaghetstecken” 

”Det som sagts är att bitcoin inte har en korrelation till aktiemarknaden, för det har vi inte sett förr, men den här gången föll värdet tillsammans med allt annat”, säger Eric Wall och erkänner att ”det var jobbigt” för bitcoinrörelsen.

Det hjälpte heller inte att ett enormt bitcoinbedrägeri som ägde rum i Kina, och som innebar att en stor mängd bitcoins dumpades på marknaden i slutet av februari, fick det att framstå som att många sålde av.

”Jag är inte förvånad att bitcoin föll i korrelation med aktiemarknaden en eller två dagar när vi har en ’black swan’-situation. Men det vi ser redan nu – jag följer det här varje dag – är att korrelationen mellan bitcoin den övriga marknaden släpper”, säger han och utvecklar:

Bitcoin har klättrat nära 6 procent den senaste veckan. En bitcoin kostade under fredagsmorgonen dryga 71 000 kronor.

Bitcoin har klättrat nära 6 procent den senaste veckan. En bitcoin kostade under fredagsmorgonen dryga 71 000 kronor.
Foto: Kin Cheung

”Man kan fråga sig om det var bitcoin som korrelerade med aktiemarknaden, eller om både bitcoin och aktiemarknaden korrelerade med corona?”

Det vi ser nu, menar både Eric Wall och Linus Dunkers, är på nytt den situation som bitcoin föddes ur. Som en kontrast – grundat i det fria internet – till de stora centralbankerna vars problemlösning upprepat varit att sänka räntor och ”trycka mer pengar” i tider av kris.

”Det här har bitcoin inte varit med om tidigare, för det var just 2008 vid den förra krisen som det kom till, på grund av centralbankernas agerande”, säger Dunkers.

Det som händer härnäst är därför superintressant, menar Eric Wall: 

”Kvantitativa lättnader, centralbanker som pumpar ut pengar och räntor som redan är på nollnivå – allt blir ju en kostnad för samhället i längden.”

Det är orimligt och ohållbart, menar han. 

”Den här typen av verktyg som används måste nå någon sorts kulmen i år när vi redan har nollräntor.”

Om det är någon gång de traditionella valutorna borde tappa sin trovärdighet som sparform så är det nu, tror han. 

Och kanske är det därmed fler som ser sig om efter alternativa sparformer och bitcoin får skina.

”Vi har väntat på att få se vilken roll bitcoin får i en värld där fiatvalutorna stressas till sitt yttersta. Nu händer det. Jag är optimistisk inför det”, säger Eric Wall.

Läs mer: Svensk gör global Swish-tjänst för kryptovaluta

SW_Free_Stocks.