Kryptovalutan bitcoins framfart under 2017 kan knappast ha gått någon förbi. Sedan årsskiftet har priset på bitcoin stigit med drygt 640 procent till omkring 7 200 dollar, enligt Coindesk. 

Läs mer: Nytt rekord för bitcoin – passerade 7 400 dollar

Den typen av kursuppgångar tenderar att fånga investerarnas ögon och de bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza har sett ett kraftigt ökat intresse för att investera i bitcoin under året. 

”Intresset har exploderat skulle jag vilja påstå. Det är ett jätteintresse med mycket frågor både kring vad bitcoin är och hur man investerar”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

För den som inte vill investera direkt i bitcoin finns det relativt få alternativ och hos de bägge nätmäklarna får man för tillfället hålla till godo med certifikat utgivna av XBT Provider som följer kryptovalutans utveckling. 

Enligt statistik från Nasdaq har handeln i det populäraste certifikatet Bitcoin tracker ONE ökat från i genomsnitt 142 affärer om dagen under det första kvartalet 2017 till drygt 1 000 affärer om dagen i oktober. 

Hos Avanza har antalet personer som äger bitcoincertifikat gått från omkring 700 till 5 000 personer under det senaste året. 

“Det är intressant att intresset har blivit så brett. En så här kraftig ökning av antalet ägare har jag aldrig sett förut”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. 

Hos Nordnet har antalet sparare som äger bitcoin-certifikat i sin tur gått från 450 i januari till drygt 2 000 i oktober. 

XBT Provider var tidigare ett dotterbolag till den svenska bitcoinbrytaren KNC Miner som gick i konkurs i maj 2016. I samband med konkursen köptes bolaget av Jerseybaserade Global Advisors som trädde in som ny garant för XBT Providers certifikat. 

Läs mer: Stockholmsbörsen bötfäller bitcoinbolag

Detta innebär att man som investerare utöver fluktuationer i bitcoinpriset och valutakurser även har en motpartsrisk vilket innebär att dina pengar inte är skyddade på samma sätt som till exempel en fond om bolaget som utfärdat certifikaten går i konkurs. 

“Personer som investerar i certifikaten är exponerade mot bolaget. Så om bolaget skulle gå i konkurs är de som äger certifikaten exponerade”, säger Laurent Ksiss, vd för XBT Provider, till Di Digital i samband med att bolaget lanserade ett nytt certifikat för kryptovalutan etherum i oktober. 

Vad hade du gett för råd till någon som funderar på att investera?

”Kryptovalutor är ett nytt och volatilt tillgångsslag. Jag tycker du behöver göra din hemläxa och du måste absolut vara försiktig. Jag rekommenderar verkligen inte att du investerar dina pensionsbesparingar, men har du lite pengar över och tror att kryptovalutor kan stiga i värde i det ekosystem vi har idag så hade jag absolut gjort ett försök”, säger Laurent Ksiss. 

Läs mer: Bitcoinrysaren gav bingo på börsen

Finansvärldens syn på kryptovalutor är i dag minst sagt splittrad och bland annat de bägge storbankerna JP Morgan och Credit Suisses vdar Jamie Dimon och Tidjane Thiam har kritiserat bitcoin som de anser är en bubbla. 

Förra veckan meddelade dock börsoperatören CME Group att man kommer lansera terminskontrakt på bitcoin innan årsskiftet vilket gav nytt bränsle till bitcoinpriset. 

Joakim Bornold tillhör dem som har en optimistisk syn på kryptovalutornas framtid. 

”Jag tillhör inte skeptikerna till fenomenet kryptovalutor. Problemet är att jag inte har någon aning om värdet och det kan mycket väl vara en bubbla, men att det finns en funktion och en framtida plats för dem i det ekonomiska ekosystemet det är jag helt övertygad om”, säger Joakim Bornold. 

SW_Free_Stocks.