SVT Nyheter har tidigare kunnat berätta att en av de största knarkhärvorna någonsin i Sveriges historia är på väg att klaras upp.

Det handlar om en 26-årig man, från Lund, som misstänks för att ha administrerat en marknadsplats för illegala droger på Darknet, en krypterad del av internet.

– De huvudsakliga brottsrubriceringarna är grovt och synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt penningtvättsbrott. Perioden sträcker sig från 2013 till 2018, då den huvudmisstänkte häktades, säger Annika Wennerström, kammaråklagare, under onsdagens presskonferens i samband med att åtalet väcktes.

Hon säger också att under de fem åren som sajten var aktiv har den omsatt 49 319 Bitcoin, det motsvarar 377 miljoner kronor i dagens kurs.

Med 26-åringen står ytterligare fyra personer i hans bekantskapskrets misstänkta för penningtvätt.

Omfattande utredningsarbete

– Spårningen är en central del av bevisningen, säger Annika Wennerström, kammaråklagare och lämnar över till kammaråklagare Tove Kullberg.

– Åtalet är resultatet av ett framgångsrikt internationellt samarbete, 79 förfrågningar om rättslig hjälp skickades till 25 länder och den bevisning som finns är i huvudsak digital. Det rör sig om en komplex it-brottsutredning, säger Tove Kullberg.

”Ett avancerat brottsupplägg”

Även Björn Eriksson, kriminalinspektör vid polisens nationella operativa avdelning, NOA, betonar hur tekniskt omfattande arbetet varit.

– Det har varit en komplex och teknisk avancerad utredning som pågått under längre tid och som också visat ett avancerat brottsupplägg, säger han på presskonferensen.

Polisens utredning visar omkring 17000 köpare och 600 säljare, men i och med att sajten var skriven på svenska var i stort sett alla köpare var svenskar. Den visar även att det endast varit en administratör för sajten, den nu åtalade 26-åringen.

– Det finns sedan tidigare utredningar och domar mot säljare på Flugsvamp 2.0, nu har man fokuserat på administratören. Han har skött driften, haft servarna, löst dispyter mellan säljare och köpare, berättar han.

Sajten startades 2015

Det är den ökända drogsajten Flugsvamp 2.0 som varit platsen där hundratals miljoner kronor ska ha bytt ägare. Sajten lanserades 2015 på Darknet, där både säljare och köpare kunnat registrera sig anonymt och handla med kryptovalutan bitcoin.

Drogerna ska sedan har skickats från Sverige med posten, för att undvika att fastna i tullen.

Först hösten 2018 släcktes sajten av polisen i samband med att administratören – en 26-årig man från Lund – häktades. Då ska sajten, enligt polisen, ha innehaft cirka 90 procent av den svenska drogmarknaden på Darknet.

– Det har varit ett tidskrävande arbete och vi har inte kunnat säkerställa att vi har den fullständiga bilden av infrastrukturen.

Internationell utredning

Det var för att kryptovalutan bitcoin användes som betalning i affärerna som polisen kom mannen på spåren.

I det internationella samarbetet har exempelvis flera servrar beslagtagits, i bland annat Tyskland och Kanada.

– Det handlar om framför allt digitala bevis, bland annat ett antal databaser där man har kunnat identifiera tusentals personer. Vi kan konstatera att Darknet inte är en riskfri plats, vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att dessa brott ska klaras upp, säger Björn Eriksson.

SW_Free_Stocks.