De flesta av oss har hört historierna om människor som tjänat miljoner kronor på vältajmade investeringar i kryptovalutor som bitcoin. Och de flesta av oss har i sociala medier, eller i mejlen fått erbjudande om smarta sätt att bli rik på kryptovalutor.

En som nappade på ett sådant erbjudande är Bengt, pensionär från kommunen. Det som var tänkt att bli en chansning med ett litet belopp slutade med en storförlust på i storleksordningen 165 000 kronor.

– Jag har ju följt det här med kryptovalutor i några år, och tyckte att det kunde vara värt en chansning.

I ett mejl erbjöds han att göra en investering på 250 dollar, ungefär 2500 kronor. Det var han beredd att satsa.

– Kort därefter kontaktades jag av företaget, och då förstod jag att det handlade om helt andra pengar.

Han övertalades att satsa 100 000 kronor.

– Det är väldigt trevliga killar och tjejer som ringer. De uppgav att de satt i Schweiz och i England

Han fick bland annat tillgång till en hemsida där han kunde följa sin investering, ungefär som när man sparar i fonder hos någon av de etablerade bankerna. Värdet steg stadigt, och han fick nya samtal. Han övertalades att göra nya satsningar.

Så vände plötsligt allt…

– Jag fick ett samtal där det sades att jag riskerade att förlora allt. Pengarna hade inte alls investerats i kryptovaluta utan i aktier i USA. Nu riskerade aktierna att bli värdelösa.

Allt som krävdes var att han satte in 5 000 dollar, det vill säga runt 50 000 kronor. Bengt vägrade. Kort därefter visade “kontobeskedet” hos företaget på – 7200 dollar. Man hävdade att Bengt förlorat allt och mer därtill.

Nu är händelsen polisanmäld.

Telefonsamtalen har dock inte upphört.

– Man har försökt att övertala mig att låna pengar för att investera mer, men jag säger nej.

Vad var det som lockade honom att göra investeringarna?

– Jag är nyfiken av mig. Det är kanske mitt dilemma.

Han beskriver upplägget som sofistikerat – från den trevliga tonen hos personerna som ringer upp, till en proffsigt utformad hemsida.

Bengt uttrycker också en frustration över att banksparande i dag inte ger någon avkastning. Han säger att han gärna skulle se att etablerade banker erbjöd möjlighet att satsa pengar i kryptovalutor.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, säger att de flesta etablerade nätmäklare erbjuder produkter som är knutna till värdet på Bitcoin, men…

– Man ska vara medveten om att risken är hög. Upp- och nedgångarna är stora. Det är inte produkter för sparande, utan för spekulation. Man ska inte satsa pengar som man inte kan förlora.

Hon reagerar också på beskrivningen av hur Bengt blir uppringd och övertalad att göra investeringar.

– Så arbetar inte seriösa aktörer.

Fotnot. Bengt heter egentligen något annat.

SW_Free_Stocks.