Grensemat AB består av matbutikerna Maximat Svinesund, Maximat Nordby och Nordby Supermarket. Ägare av Grensemat AB är Coop Väst Sverige och Coop Öst Norge.

Den 1 oktober sägs 96 personer upp av Grensemat AB. På torsdagen har företaget varslat ytterligare 200 anställda om uppsägning.

– Det känns väldigt tragiskt det här. Efter 26 jättebra år med företaget känns det jättertråkigt att detta går ut över våra fantastiska medarbetare, säger Grensemats driftschef Göran Lundgren.

De 96 som sägs upp till den 1 oktober varslades i juni. Är det samma tidshorisont för dem som varslas nu?

– Förhandlingar pågår just nu med facket så jag vet inte i nuläget. Men det kan handla om några månader.

Hur känns detta för dig?

– Det är klart att för oss som jobbar här så gör det jäkligt ont att behöva ge det här beskedet, och naturligtvis desto ondare för dem som tar emot det. Många av dem har varit anställda här i många år, säger Göran Lundgren.

Har inte företaget tillräckliga ekonomiska muskler så att man hade kunnat vänta ut en gränsöppning ett tag till?

– Nu har vi avvaktat och levt på hoppet i ett halvår. Men till slut måste man ta ett beslut. På grund av situationen med gränsen och ovissheten så har vi ingenting att planera efter. Just nu känns det nästan hopplöst, men vi måste ändå leva på hoppet att det snart blir en öppning av gränsen.

Ole Jörgen Lind är butikschef på Maximat Nordby. Han är tagen av dagens besked om massvarsel.

– Det känns bedrövligt. Om man går sju månader tillbaka i tiden gick gränshandeln jättebra, vi hade en ständigt ökande omsättning och det var ingen som var orolig för jobben.

– Och så kommer det en sån här sjukdom och slår undan benen för allting. Det fanns ingen som kunde räkna med detta.

Hur är stämningen där på butiksgolvet?

– Vi har haft mycket samtal i dag och det är dyster stämning naturligtvis. Det är många här som blivit varslade. Men det är ett varsel det handlar om, och situationen kan förändras. Men naturligtvis känns det jättetungt.

Beslutet beror alltså på bristande intäkter i samband med Norges stängda gräns. I ett pressmeddelande skriver Grensemat: ”Pandemin har haft stor påverkan på Grensemats butiker. Det har resulterat i väldigt få kunder i butikerna på grund av den stängda gränsen. Vi lägger därför nu ett ytterligare varsel på ca 200 medarbetare, fördelat på de tre butikerna. Förhandlingar med fackliga företrädare pågår.”

Om alla de varslade sägs upp kommer livsmedelsföretaget bara att ha kvar 50 anställda, från att före pandemin ha haft 350 anställda i de tre butikerna.

”Vi har stora förhoppningar och höga förväntningar på att vi kommer att ha ett vinnande butikskoncept när gränserna öppnar igen”, skriver Grensemat i pressmeddelandet. ”Vi ser därför fram emot en mer normal vardag för oss alla. Tills det händer ska vi förbereda oss så bra vi kan.”

LÄS MER: Varselvåg sköljer över Grensemat

SW_Free_Stocks.