Under häftiga ljusshower gavs löfte om att snabbt tjäna stora pengar, som Expressen tidigare rapporterat

På scener världen över stod svenske Sebastian Greenwood och parhästen, bulgariska Ruja Ignatova, och pratade om en ny chans att följa med på så kallade Bitcoin-tåget. 

Bara några år tidigare hade många som investerat i den digitala valutan blivit miljonärer – och det var detta duon spelade på. 

Men snabbt hamnade Onecoin på FBI:s radar. Det fanns uppgifter om att det hela rörde sig om ett bedrägeri, skriver Svenska Dagbladet. Och nu har Sebastian Greenwood åtalats.

Långt fängelsestraff

I dag sitter han inlåst på Metropolitan Correctional Center, MCC New York, enligt Svenska Dagbladet. Jeffrey Epstein, knarkkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman och storsvindlaren Bernie Madoff är bara några som suttit på samma anstalt. 

Sebastian Greenwood från Östermalm i Stockholm riskerar nu ett långt fängelsestraff. Han står anklagad för bedrägeri och stämpling till penningtvätt, åtalspunkter som har ett maxstraff på 20 år, vardera. 

– Jag kan inte diskutera fallet överhuvudtaget, säger hans advokat Anthony Strazza, till Breakit och Svenska Dagbladet.

Enligt experter som Svenska Dagbladet varit i kontakt med kan Onecoin vara ”det största bedrägeriet någonsin med en svensk i huvudrollen”. Sammanräkningar visar att Onecoin kan ha kommit över mer än 185 miljarder kronor.

– Det skulle kunna ha funkat, men hur det blev är en annan sak. Det var så jävla dumma att de gjorde ett bedrägeri av det. Det är förskräckligt, säger Kari Wahlroos, tidigare toppsäljare för Onecoin, till Breakit och SvD.

Miljontals medlemmar

Onecoin sålde så kallade utbildningspaket som skulle lära köparen allt om finansvärlden och kryptovalutor. Samtidigt var paketen vägen in i Onecoin.

Ett startpaket kostade 100 euro. ”Tycoon trader” gick på 5000 euro.

Ju dyrare paket, ju större möjligheter till framtida vinster. 

Paketen såldes genom nätverksmarknadsföring. Det innebar att säljnätverket, kallat Onelife, byggdes upp som en enorm organisation med miljontals medlemmar.

I toppen: Sebastian Greenwood. Han kallade sig själv ”Master distributor 001”. Under honom ”krondiamanterna” och i botten fanns köparna, som värvade nya medlemmar att köpa utbildningspaketet. 

Enligt företagets egna uppgifter investerade cirka 60 000 svenskar i Onecoin. Bland andra har Lars Gustafsson, som Expressen tidigare rapporterat om, lurats på knappt 100 000. 

Enligt Spelinspektionen – som 2016 lämnade in en polisanmälan mot företaget – fanns köpare över hela landet. 

”Kryptodrottningen” försvann

Företaget gjorde jättevinster. 

Enligt FBI gick Onecoin med tjugo miljarder i vinst 2014-2016. Som jämförelse handlade Trustor-härvan om 620 miljoner kronor. I Pensionssvindeln Falcon Funds tros cirka en miljard försvunnit och Fermenta värderas som mest tio miljarder innan kursen kollapsade. 

Men plötsligt försvann Ruja Ignatova, ”Kryptodrottningen”. Hon skulle ha stått på scen i Portugal 2017, i stället reste hon med Ryanair till Aten. Där tog spåren efter henne slut. 

En månad senare befann sig Sebastian Greenwood på scen i Kuala Lumpur. Det var hans sista framträdande innan han greps och fördes till häkte i USA. 

SW_Free_Stocks.