Hittills i år har bitcoin stigit över 300 procent och idag värderas en enhet av kryptovalutan till omkring 35 000 kronor. I våras kunde Di Digital berätta om Sten Oscarsson, som blivit en storvinnare på bitcoinkursens rusning efter att han köpt tillgångarna i det konkursade bitcoin-bolaget KNC Miner.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

Men det finns fler som har tjänat stort på kursuppgången.

En av dem är Alexander Bottema, som berättar sin historia för VA Finans.

Han är programmerare och har bland annat jobbat med datasäkerhet och kryptering. När han först stötte på bitcoin avfärdade han det som ointressant.

Läs även: Rusning till kryptovalutor: ”Extremt många oseriösa aktörer”

Men ett år senare valde han att titta närmare på valutans tekniska beskrivning och programkod. Han blev eld och lågor. Vad han såg övertygade honom att bitcoin var värt att satsa på och när han förstod vad han hade att vinna på att investera gick han inte försiktigt fram.

“Jag fick panik och satsade allt mitt sparkapital”, säger han till VA Finans.

Läs även: Partiledare Rick Falkvinge har tjänat miljoner på bitcoin

Det har gått fyra år sedan Alexander Bottema satsade allt. Då var en bitcoin värd 195 kronor. Idag är valutan värderad till omkring 35 000 kronor per bitcoin.

Efter det inledningsvis svala intresset har han inte bara köpt på sig bitcoin, utan även skrivit egen kod för att synkronisera med bitcoin-nätverket och uttalat sig i svenska medier som sakkunnig från den svenska Bitcoinföreningen.

Alexander Bottema avslöjar inte hur mycket hans besparingar bestod av när han investerade – och då inte heller hur mycket hans bitcoin är värda idag. Däremot antyder han att han ska kunna leva på det på äldre dagar.

“Jag ser det som en pensionsförsäkring”, säger han till VA Finans.

Men alla tror inte på en stigande bitcoinkurs.

Jonathan Jogenfors, doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet, sa till Di Digital tidigare i år att många misstänker att valutan är övervärderad.

“Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka.”

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Med över 900 aktiva kryptovalutor med ett sammanlagt marknadsvärde på omkring 675 miljarder kronor har även Financial Times uttryckt att fenomenet för tankarna till dotcom-bubblan vid millennieskiftet.

Läs mer: Kryptovalutor används som aktier – kritiker varnar för bubbla

Svängningarna i bitcoinkursen har heller inte gynnat alla aktörer.

Under 2016 gick det svenska bitcoin-bolaget KNC Miner, där investerare gått in med 220 miljoner kronor, i konkurs.

Eventuella hot mot bitcoin rör dock inte Alexander Bottema i ryggen. Han tror inte att det kommer dyka upp någon digital valuta som kan putta ned bitcoin från tronen, och har is i magen gällande bitcoins värde. Faktum är att han inte alls är orolig över att värdet på bitcoin ska sjunka för gott.

“Visst kursen dippar, men den har ju alltid kommit tillbaka igen. Bitcoins framtid är ljus”, säger han till VA Finans.

Artikelförfattare: Michaela Karlén

SW_Free_Stocks.