Vill förändra världsekonomin – men experterna är kritiska

Av: Marcus Ulvsand

Publicerad: 22 juli 2019 kl. 07.01
Uppdaterad: 30 juli 2019 kl. 21.46

PODD: Initiativet får hård kritik från politiker och experter
 
Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

I mitten av juni presenterade Facebook sin nya storsatsning – ett försök att skapa en global valuta. Företaget menar att det skulle kunna förändra världsekonomin, men experter varnar för att det skulle kunna ge nätjätten alldeles för mycket makt.

I det här avsnittet reder vi ut hur valutan skulle fungera, och varför storsatsningen möts av skepsis bland experter och politiker.
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Att Facebook skulle ha på att utveckla en kryptovaluta var något det spekulerades friskt kring innan planerna slutligen presenterades för en dryg månad sedan. Många röster var positiva, men satsningen på kryptovalutan Libra mötte även en hel del kritik.

Den demokratiska majoriteten i den amerikanska kongressens finansutskott har kommit med ett utkast till lagförslag som skulle förbjuda tech-bolag som Facebook att utfärda kryptovalutor. Finansminister Per Bolund (MP) anslöt sig även han till klagokören, och menade att valutan ”skulle innebära stora risker för användarna”.

Men kritiken mot att Facebook ger sig in på marknaden rymmer betydligt fler argument än så.

Så vad är det som ger bränsle till all kritik? Och hur fungerar egentligen kryptovalutor? Det och mycket mer behandlas i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily, som gästas av Christian Ploog, chefredaktör på Trijo News.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

FAKTA: Facebooks kryptovaluta Libra

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är uppbyggd på ett annat sätt än vanliga valutor som dollarn och kronan. Kryptovalutor är decentraliserade och krypterade vilket gör dem svåra att spåra, exempelvis vid misstankar om brott.

– Bitcoin var den första kryptovalutan. Det är helt enkelt ett digitalt betalningssystem, där man kan skicka värde mellan varandra, förklarar Christian Ploog, chefredaktör på Trijo News.

Vad är blockchain?

Blockchain – eller blockkedja – är vad kryptovalutan bygger på. Bitcoin och kryptovalutor är decentraliserat.

– Vanliga pengar utfärdas av en centralbank. Det finns en central enhet som har koll på allting, medan med kryptovalutor så finns det inte en enda, utan många enheter, som har den här kollen. Och eftersom det finns så många olika enheter som har koll på den här kedjan så blir den svår att hacka, säger Christian Ploog, och förklarar processen lite mer ingående i podden Aftonbladet Daily.

Aftonbladet Daily är daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite bättre bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps 04:00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde. Aftonbladet Daily görs av Marcus Ulvsand och Jenny Ågren.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS


Publicerad: 22 juli 2019 kl. 07.01

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.