Tv-profilen Filip Hammar har länge kämpat mot några bedragare som utnyttjar hans namn i bluffannonser. Syftet är att lura folk att investera i bitcoin. Nu har en kvinna i Hässleholm blivit av med 28 000 kronor.

Hässleholm • Artikeln publicerades 9 augusti 2019

Polisen fick i veckan in en anmälan från en kvinna i 75-årsåldern, hemmahörande i Hässleholm, som blivit lurad på pengar i tron att hon investerade i bitcoin genom ett seriöst företag hon hittat på nätet.

– Hon hade tryckt på en länk där tv-profilen Filip Hammar gjorde reklam för att han tjänat väldigt stora pengar på samma sätt, säger Robert Loeffel, presskommunikatör på polisen.

Men vad Hässleholmskvinnan i stället råkat ut för är ett både avancerat och svårstoppat bedrägeri.

Bedrägeriet har tidigare mest cirkulerat på Facebook, men nu sprids det via Googles annonsnätverk och syns på både svenska och utländska nyhetssajter.

Det hela går ut på att bluffmakarna vill lura folk att investera i kryptovalutan med hjälp av falska nyhetsartiklar där Filip Hammar påstås bli intervjuad.

Och trots att Filip Hammar gör allt han kan så verkar bedragarna omöjliga att få stopp på.

Enligt nyhetssajten Breakit, som granskat bluffarna och själva låtit sig luras i jakten på bedragarna, har Filip Hammar till och med satt ihop ett eget team för att få stopp på det, utan resultat.

När han i maj månad polisanmälde de falska annonserna gick han även ut med en varning via Aftonbladet, för att förhindra att folk skulle bli lurade.

– Det är som en råttinvasion på Facebook med bilder på mig. Det är ganska många som har lämnat ut sina kortuppgifter och sånt. Det är jag jävligt ledsen för, sa han till tidningen då.

Men trots alla varningar så har flera polisanmält att de gått på bluffen. I måndags, den 5 augusti, rapporterade Aftonbladet om en 77-årig man som blivit lurad att föra över 250 euro, det vill säga runt 2 700 kronor.

Samma dag kunde Aftonbladets reporter se Filip Hammars bild i samma typ av bluffannonser på bland annat brittiska tidningen The Suns sajt. Artikeln som den fejkade annonsen leder till har då utformats att se ut som en artikel från Dagens Nyheter, skriver de.

I Hässleholmsfallet berättar Robert Loeffel att kvinnans bank har lyckats rädda en del av pengarna genom att stoppa transaktionen.

– Det verkar som om hon kunnat få tillbaka 7 800 kronor i alla fall av de 28 000, säger han.

Resten av pengarna blir dock svåra att få tillbaka.

Även kända profiler som journalisten Fredrik Strage, H&M:s storägare Stefan Persson och författaren Camilla Läckberg har fått sina namn och ansikten kapade i den här typen av bluffannonser.

SW_Free_Stocks.