Av: Josefine Karlsson

Publicerad: 14 maj 2020 kl. 07.50
Uppdaterad: 14 maj 2020 kl. 10.07

En skandalomsusad fastighet i Stockholms innerstad har systematiskt använts för att sälja svarta hyreskontrakt, enligt en granskning av Hem & Hyra.

En av de utpekade köparna är vd i en välkänd mediekoncern som betalade en miljon i bitcoin för en lyxvåning, rapporterar tidningen.

Via en skandalomsusad fastighet på Drottningholmsvägen på Kungsholmen i Stockholm bedrivs en omfattande svarthandel av hyreslägenheter på exklusiva adresser, rapporterar Hem & Hyra, Hyresgästföreningens medlemstidning.

”Huset är Stockholms mest använda fastighet för skenbyten och svarta kontrakt”, säger en källa till tidningen.

I fastigheten finns 28 lägenheter. Här har 144 personer varit folkbokförda de tre senaste åren.

Enligt lagen ska man bo där man är folkbokförd. Men enligt grannar har det gamla hyreshuset saknat boende i flera år, vilket också offentliga dokument från hyresvärden vittnar om. Värden har meddelat att man saknar hyresgäster, på grund av ett stort planerat stambyte.

En av dem som ska ha köpt ett hyreskontrakt till en paradvåning på en åtråvärd adress i Vasastan är en person som innehar flera vd-poster inom en välkänd mediekoncern, enligt Hem & Hyra. Summan på kontraktet ska enligt en anmälan till Hyresnämnden ha varit en miljon i bitcoin, en kryptovaluta som gör det svårt att spåra affären. Säljaren ska vara en framgångsrik producent i musikbranschen.

Enligt folkbokföringen flyttade vd:n från ett välbärgat område utanför Stockholm till Drottningholmsvägen. Ett år senare ska han ha använt hyreskontraktet för att byta till sig en fyrarummare på över 100 kvadratmeter i Vasastan, enligt Hem & Hyra.

Aftonbladet har sökt vd:n för en kommentar.

Foto: Hem & Hyra

Den berörda fastigheten ligger på Drottningholmsvägen på Kungsholmen.

”Ingen gör det här gratis”

”Lägenhetsaffären” görs genom att en person får ett hyreskontrakt, som ser äkta ut men är falskt, på en bostad och folkbokför sig där – utan att bo där. Hyresvärden får i sin tur en summa pengar.

Hyresgästen får därefter kontakt med en annan person som vill sälja sitt hyreskontrakt svart genom ett låtsas-lägenhetsbyte. Detta istället för att säga upp sin hyreslägenhet och låta den gå till bostadskön.

Därmed finns – till synes – två lägenheter i bytesansökningen, men i verkligheten finns bara en. En hyresgäst flyttar in i nya lägenheten, den andra får en summa pengar.

– Ingen gör det här gratis, det ska du ha klart för dig. Att även hyresvärden får betalt är självklart, säger Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm, till Hem & Hyra.

Foto: Hem & Hyra

Värden har meddelat att fastigheten saknar hyresgäster på grund av ett planerat stambyte.

Foto: Hem & Hyra

Media-vd:n ska ha betalat en miljon i bitcoin för kontraktet.

Svårt att utreda

Fastigheten på Drottningholmsvägen och dess ägare har varit i blåsväder tidigare och kritiserats av kommunen för att ha drivit en hotelliknande verksamhet, trots att fastigheten ska användas för permanentboende.

Till Hem & Hyra säger polisen Kristian Halldin att det är komplicerat att utreda den svarta handeln med hyreskontrakt. En allt större bostadsbrist har gjort det vanligare, men få döms för handeln. Halldin uppger att det är omöjligt att säga hur många svartmäklare det finns. Det är inte heller bara i Stockholm den här handeln finns, enligt Halldin, utan även i andra delar av Sverige.

– Det råder ingen tvekan om att den organiserade brottsligheten styr. Det finns de som är specialiserade på den svarta bostadsmarknaden, givetvis, men allt som genererar den här sortens pengar lockar de som vill tälja guld med smörkniv, säger han till tidningen.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD

Kristian Halldin, samordnare mot den organiserade brottsligheten på polisregion Stockholm.

Publicerad: 14 maj 2020 kl. 07.50

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.