När termen ”Darknet” dyker upp i media brukar det vara i sammanhang av pedofilnätverk, droghandel, datastölder och annan kriminell verksamhet. Darknet brukar beskrivas som en dold del av Internet där användare med hjälp av speciella webbläsare, som Tor, med hjälp av kryptering kan röra sig fritt och bedriva handel med den virtuella valutan Bitcoin, skyddade från myndigheters insyn.

En sådan webbmiljö, där både sändare och mottagare kan verka ostört, blir naturligtvis attraktiv för allehanda kriminell verksamhet. Men kommersen kring narkotikahandeln uppvisar också karaktäristika som påminner om webbhandel med vanliga lagliga produkter som böcker eller skor.

Kommersen öppnar upp

Webbsidorna är prydliga och lätta att handla på. Den som skriver till webbhandlaren med frågor om produkterna får ett artigt svar. De nationalekonomiska principerna finns alla där: marknaden – och till syvende och sist efterfrågan – styr över pris och kvalitet och handlarna är generösa med villkoren.

För den som oroar sig för arbetsrättsliga villkor inom narkotikaindustrin finns också handlare som erbjuder rättvisemärkt ekologiskt kokain – kokain som enligt utsago inte passerat colombianska narkotikakungars blodbestänkta händer, utan som framställts av bönder i Guatemala. 20 procent av köpesumman utlovas också gå tillbaka till lokala utbildningsprogram.

2010-talet är Darknets epok

All denna kommers – med moderna webbutiker och kundvård – är en häpnadsväckande bedrift. Det menar journalisten Jamie Bartlett som i en bok nu aktuell på svenska driver tesen att Darknet hållet på att bli mer besökt av vanliga människor.

Internet har ömsatt skinn många gånger, menar han. Webben grundades på 70-talet som ett militärprojekt, ändrade under 80-talet skepnad till ett nätverk för akademiker, togs under 90-talet över av kommersiella företag och invaderades under 2000-talet av sociala medier.

Så 2010 innebär övergången till Darknet?

– Ja, det är här det börjar. Vi går redan igenom ett sådant skifte. Internet har redan förändrats över de senaste tre-fyra åren. Folk använder redan anonymiserande program. Företag gör också om sina appar så att de ska bli anonyma. Man ser redan stora delar av Internet bli ”mörkt”, säger han.

Människor både mer och mindre anonyma

En anledning till detta skifte kan vara att människor och företag blivit allt mer medvetna om myndigheters övervakningsambitioner, men också att fler upplever en ökande rädsla över att bli hackad och bestulen på känslig information.

– Vi har också en intressant situation där folk delar mer och mer information i vissa avseenden, men är väldigt noga med att vara anonyma i andra avseenden. Folk kan vara väldigt publika på Twitter, och vara väldigt anonyma på Darknet. Jag tror vi kommer att få se mer av den fragmentiseringen i framtiden.

Trots att de illegala verksamheterna, däribland droghandel, kan anses vara det mest uppseendeväckande aspekterna med Darknet så menar Jamie Bartlett att det inte är dessa delar som kommer att växa i första hand.

– Droghandeln är helt klart här för att stanna, så länge det finns efterfrågan. Men det är social media och nyhetssajter som kommer att växa, säger han och påpekar att Facebook redan finns på Darknet.

Olagligheter trängs med politisk aktivism

Det krypterade ytorna ger inte bara skydd åt olaglig aktivitet, utan också åt laglig sådan men som av etablissemanget anses omoralisk.

– De lever sida vid sida. Du har visselblåsar-sidor bara några länkar bort från olagliga porrsajter. Folk använder Darknet av samma anledningar. Det kommer inte att förändras, säger han och tillägger att det på grund av dessa finns viss frustration hos användare som nyttjar Darknet för politisk aktivism, samt hos dem som utvecklar Tor-nätverket.

– Det finns en spänning mellan goda och dåliga krafter. Men jag tror att Darknet i slutändan aldrig kommer att användas endast i goda avsikter.

Men om vi nu står inför ett publikt användande av Darknet, hur kommer de krafter – myndigheter och andra – som avser att avlyssna internetanvändares aktiviteter att reagera?

– Om allt fler surfar anonymiserat så tror jag att de måste lägga om sin strategi. Jag tror att de kommer försöka installera spionprogramvara, eller försöka hacka sig in, i människors telefoner och datorer.

SW_Free_Stocks.