Kryptovalutan bitcoin har haft en dramatisk utveckling från toppen på över 19.000 dollar till raset på omkring 3.000 dollar i slutet av förra året. Erik Hansén, teknisk analytiker på IG Markets, konstaterar att intresset har ökat för bitcoin igen efter en längre period av låg volatilitet.

”Bitcoin är en volatil och spekulativ marknad med stora inslag av teknisk handel i brist på fundamentala värden att gå på. Många använder därmed teknisk analys på bitcoin för att fånga upp de psykologiska mekanismerna och låta historiken ge vägledning”, säger han.

Enligt honom har kryptovalutan gått starkt efter liknande rörelser på en till tre månaders sikt. 

I början av förra veckan backade kursen omkring 7 procent i spåren av att Google presenterat sin kvantdator som får kryptovalutorna att se föråldrade ut. Dessutom har Facebooks kommande kryptovaluta Libra fått möta tufft motstånd, vilket har pressat marknaden.

Läs mer: Googles superdator och Libra bakom ras i kryptovalutor

Senare under samma vecka klättrade däremot bitcoinkursen 36 procent inom ett dygn, och drog med sig andra kryptovalutor upp, för att sedan falla tillbaka något. Strax innan kom nyheten om att en ny kryptolag väntas träda i kraft i Kina 1 januari 2020.

Ett centralt kryptografiskt organ är tänkt att leda offentligt kryptografiskt arbete och skapa riktlinjer och policyer för branschen, enligt nyhetsmediet Cointelegraph

Det råder osäkerhet om den nya lagen egentligen har med kryptovalutorna att göra eftersom kryptografi används i en massa olika sammanhang, konstaterar kryptoexperten Totte Löfström. 

”Gissningsvis vill de ta kontrollen över vad folk äger för kryptovalutor så att de kan beslagta tillgångar och läsa av krypterad kommunikation när de vill och behöver det”, säger han. 

Exakt vad lagen innebär är svårt att fastställa, men marknaden verkar ha tagit emot nyheten positivt eftersom det underlättar investeringar inom segmentet när den kinesiska staten börjar sätta sig in i branschen. 

”De ska skapa en myndighet för kryptografi, men i övrigt är det inte helt klart vad det kommer att innebära”, säger Totte Löfström, vd för kryptobörsen Trijo. 

Kina har historiskt haft en kluven inställning till kryptovalutor och den underliggande blockkedjetekniken.

”På papper är det inte förbjudet. Men det är förbjudet för banker och finansiella företag att skicka pengar till något som har med krypto att göra. Det existerar kryptobörser i Kina men många har tvingats lägga ned för att de inte kunnat bedriva sin verksamhet.” 

I linje med att den nya lagen offentliggjordes rusade bitcoinkursen kort därefter, men att konstatera att det finns ett direkt samband är omöjligt. Anledning till det är på grund av att kryptovärlden fungerar hyfsat likt aktiemarknaden, flaggar Totte Löfström för. Men skillnaden är att det är omöjligt att räkna på kryptovalutor rent fundamentalt då det saknas nyckeltal, till skillnad från vanliga fundamentala bolag.

”Det fungerar inte riktigt så att Kinas president uttalar sig och att kursen rusar, men oavsett vad så rusade kursen 36 procent strax efter uttalandet. En sådan stark reaktion är till och med ovanligt för att vara bitcoin.” 

Enligt Totte Löfström blir det en psykologisk effekt av positiva uttalanden.

”Allt fler sparare blir mer optimistiska och köper vilket i sig nog trycker upp kursen, sedan spinner kursen vidare på det”, säger han. 

Vid ett fåtal tillfällen har kursen inte rört på sig särskilt mycket vid positiva nyheter, men när det kommer till just kombinationen kryptovalutor och Kina förväntar sig investerare att det också kommer synas i priset för bitcoin, berättar Totte Löfström.

SW_Free_Stocks.