Simon Leviev, i dag 30, tog under flera år kontakt med kvinnor på Tinder där han poserade som son till en israelisk diamantmiljardär – med bilder på livvakter och privatflygplan. En rad kvinnor i Norden föll för den charmante och till synes rike svindlaren som lurade dem på miljontals kronor.

Han greps i Grekland förra sommaren och utlämnades till sitt hemland Israel, där han var efterlyst för bedrägerier och för att ha smitit från tidigare rättegångar. En israelisk domstol dömde honom i december förra året till 15 månaders fängelse för checkbedrägeri och förfalskning.

Pernilla Sjöholm, 33.Foto: Privat

Friges efter fem månader

Nu friges han redan efter fem månader på grund av en ny regel som tillkommit under coronakrisen. Myndigheterna vill minska antalet interner i Israels fängelser för att reducera smittorisken, en regel som Leviev drog nytta av trots att polisen bestämt avrådde på grund av risken för att han skulle försvinna.

Pernilla Sjöholm, 33, blev chockad när hon fick höra av en bekant att Leviev är fri. Bedragaren har lurat henne på runt 500 000 kronor.

– Jag är chockad och besviken. Nu när han är fri kan han lura andra igen, det är det enda han kan, säger Pernilla Sjöholm.

– Förhoppningsvis blir han inte fri så länge. En ny rättegång väntar honom i Israel senare i år, säger hon.

Simon Leviev har inte dömts för sina Tinder-svindlerier utan för checkbedrägerier och andra brott.

Gav tv-intervju 

– Så snart han sätter sin fot utanför Israel kommer han att gripas av Interpol och få sitt straff för att han har lurat mig och de andra tjejerna, säger Pernilla Sjöholm.

Leviev gav på fredagskvällen en tv-intervju till Israels Kanal 12. Han gjorde ett självsäkert intryck och kallade kvinnorna som anklagar honom för ”patologiska lögnare” – och påstår att han har blivit rik på spekulationer i kryptovalutan bitcoin. Och säger att han hoppas på en framtid som politiker.

– Jag gillar det goda livet. Jag kan vara i London vid lunchtid och flyga till Paris i privatplan för att äta middag på en restaurang med två Michelinstjärnor. Det är ingen fasad, jag gillar att leva på den här nivån, säger han till Israels Kanal 12.

– Jag är affärsman, jag är multimiljonär.

Simon Leviev intervjuades i israelisk tv efter frisläppandet.Foto: ISRAELS KANAL 12

På frågan hur han tjänat sina pengar svarar han att en bitcoin var värd en dollar 2011 och två år senare 1 200 dollar:

– Om du köpte bitcoin för 1 000 dollar 2011 var de värda 1,2 miljoner dollar 2013. Så enkelt är det, en chanstagning.

Intervjuaren, som kallar Leviev ”en av de största bedragarna, i alla fall en av de mest sofistikerade, någonsin i Israel”, frågar om hans framtidsplaner. Han svarar att han siktar på politiken.

– Jag kan göra revolution i Israel. Benjamin Netanyahu är min rollmodell, jag uppskattar och beundrar honom. Och jag kommer redan med åtalspunkter, säger Simon Leviev.

Han syftar ironiskt på att han är åtalad redan innan han börjar sin politiska karriär medan den israeliske premiärministern först nu åtalats för korruption. Netanyahus rättegång startar på söndagen.

Leviev släpptes i början av maj, men det har först nu blivit allmänt känt genom hans tv-framträdande. Den israeliska polisen är missnöjd med domstolens beslut.

– Vi respekterar domstolens beslut trots att det är felaktigt. Vi har information om att han kan fly från landet på nytt och vi håller koll på honom så att han inte flyr en tredje gång, säger en poliskälla till tv-kanalen.

 – Man ska komma ihåg att domstolar tidigare har frigett honom två gånger mot vår inrådan och att han flydde, säger källan.

Pernilla Sjöholm: ”Har ni blivit galna?”

Pernilla Sjöholm är starkt kritisk till att Leviev släppts.

– Han ska vara i fängelse eller inlåst på annan plats. Han lurade människor och släpps efter fem månader. Har ni blivit galna i Israel? säger hon till Kanal 12 och fortsätter:

– Jag ska jaga honom till världens ände. Den här mannen ska betala för vad han har gjort. Han har efterlämnat ärr hos mig för hela livet, säger hon.

Också andra lurade kvinnor är upprörda över att Tinder-svindlaren är på fri fot. En kvinna från Finland, som den israeliska tv-kanalen kallar D, säger att han lurade henne på runt 500 000 kronor. 

– Jag är ensamstående mamma och gav honom alla mina besparingar … Jag har ännu inte lyckats bygga upp mitt liv igen, säger hon.

Ett antal av de lurade kvinnorna har stämt honom inför Europadomstolen och vänt sig till Interpol. En kvinna, identifierad som A, säger till tv-kanalen:

– Han förstörde mitt liv och krossade mig känslomässigt och ekonomiskt. Jag kommer aldrig i hela mitt liv att förlåta honom.

Leviev åtalades 2011 i Israel för stöld, förfalskning och bedrägeri. Han ska ha stulit checkhäften från familjer i vilkas hem han arbetade som barnvakt och med handräckningsjobb. Men flydde från Israel med falskt pass innan domen föll.

2015 dömdes han i Finland till två års fängelse för att ha svindlat tre kvinnor. 2017 utvisades han till Israel där ny rättegång väntade, men lyckades på nytt lämna landet med falsk identitet.

Sommaren 2019 greps han i Grekland och utlämnades till Israel, där han dömdes för bedrägeri förra året.

”Jag hade inte ens en dålig magkänsla”

Fallet Leviev uppmärksammades i februari 2019 när norska VG avslöjade att han lurat kvinnor i hela Norden.

Pernilla Sjöholm berättade då för Expressen att efter det att hon tillbringat flera månader tillsammans med honom och de rest tillsammans i hans privatjet bad Simon Leviev att få låna 250 000 kronor. Hon gick med på det, men fick aldrig pengarna tillbaka.

– Jag hade inte ens en dålig magkänsla, han var ju min vän och jag hade ingen tanke på att det var några konstigheter. Han hade ju privat chaufför, privatplan, kunde boka rum för 45 000 kronor natten. Det fanns inga problem med pengar så det var inte konstigt att tro att han skulle föra över pengarna direkt till mig sen, sade hon till Expressen i februari förra året. 

Simon Leviev är son till en rabbin och föddes som Simon Hayut. Men bytte efternamn till Leviev, samma namn som en känd israelisk miljardär i diamant- och fastighetsbranschen.

SW_Free_Stocks.