Av: Mikaela Somnell

Publicerad: 28 december 2017 kl. 13.30
Uppdaterad: 28 december 2017 kl. 16.48

Fram till nyligen har värdet på bitcoin skjutit i höjden, och det senaste året har bedragarna vaknat.

Nu varnar polisen för de fula knepen som kan länsa ditt konto.

– Man luras in i en falsk verklighet där man tror att pengarna växer, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Är du drabbad? | Tipsa Aftonbladet

Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Anmälningar gällande bedrägerier med virtuella valutor började komma in 2016, och under det senaste året har polisen sett en ökning av fallen. Det finns ett hundratal olika valutor som falska handlare erbjuder privatpersoner att köpa, ofta för tiotusentals kronor åt gången. Den vanligaste valutan som erbjuds är bitcoins, en annan är one coins (den senare har det tidigare varnats för i andra medier för att vara en bluff, reds. anm.).

– Det är en typ av investeringsbedrägeri. Vi kan bekräfta att det har ökat under 2017, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Lotta Mauritzson berättar att anmälningarna under det gångna året är en bit under hundra stycken och alltså inte ett extremt vanligt brott.

Framstår som trovärdiga

Lotta Mauritzson säger att offren blir uppringda av personer som framstår som trovärdiga. De berättar om den virtuella valutan och övertalar dem att det är en god investering. Sedan får investeraren inloggningsuppgifter till falska hemsidor där de kan se hur sina ”pengar växer”.

– Man luras in i en falsk verklighet. Ofta märker personen inte att den är lurad på flera månader eftersom man tror att man låter pengarna växa. Men när man ska plocka ut så går inte det.

Utländska nummer

Oftast är det utländska nummer bedragarna ringer ifrån.

– Men det kan förekomma svenska nummer också, från personer som egentligen sitter i ett annat land. Det är en del i att vilseleda, att se ut som att man är närmare, säger Lotta Mauritzson.

Lotta Mauritzson varnar nu personer som vill investera i bitcoins.

”Måste vara extremt försiktig”

– Man måste vara extremt försiktig med virtuella valutor. Finansinspektionen har en lista över vilka som har tillstånd att erbjuda finansiella tjänster.

I Norge har liknande bedrägerier uppmärksammats. I de norska fallen har personer flera gånger även länsats på sina konton när de gett bedragarna sina kontouppgifter.

Lotta Mauritzson säger att det har förekommit även i Sverige.

– Vi har stött på det här också, men det är inte lika vanligt.

Svartlistade hos FI

Lotta Mauritzson rekommenderar alla som vill investera i virtuella valutor att kolla på Finansinspektionens varningslista innan de slår till.

– I augusti i år tittade jag på alla investeringsbedrägerier för att se hur stor andel som med hjälp av Finansinspektionens varningslista hade kunnat undvika att bli brottsoffer – om de bara hade känt till den. Då var siffran cirka 30 procent som kunnat undvikas.

Finansinspektionens varningslista går att hitta på myndighetens hemsida.

Bitcoinvärdet instabilt

Den senaste tiden har kursen för bitcoin varit mycket svajig. Strax innan jul störtdök värdet på den virtuella valutan för att de senaste dagarna vara på väg upp igen.

Publicerad: 28 december 2017 kl. 13.30

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.