Av: Petter J Larsson

Publicerad: 08 augusti 2018 kl. 14.54
Uppdaterad: 25 juli 2019 kl. 21.06

Hackare låtsas ha filmer på dig när du porrsurfat – och kräver tiotusentals kronor för att inte visa dina vänner.

Nu varnar polisen för den nya bluffen.

– Istället för att svara eller betala dessa gärningsmän så ska man polisanmäla, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Polisen varnar för en ny bluffvåg – där bedragare tar kontakt med sina offer genom personligt utformade mejl.

– Där påstår man att man via den kontaktades webbkamera har filmat när denne är ute och porrsurfar, säger Jan Olsson, kriminalinspektör och förundersökningsledare på nationellt bedrägericentrum.

– Han uppger också lösenord som du kanske har på Facebook eller i din mejl, bara för att återigen styrka förespeglingen om att han också har den här webbkamerafilmen. Allting gör ju att vilseledandet stärks i det här.

Sedan hotar bedragarna om att sprida filmen till kontakter från offrets Facebook eller mejlkonto – om man inte betalar dem.

– I de här fallen ligger summorna på mellan 3 000 och 7 000 dollar (cirka 26 800 till 63 000 kronor), vilket är ovanligt mycket pengar för den här typen av utpressningar.

Foto: Marcus Ericsson

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Betalas i bitcoin

Mejlen skrivs på engelska och polisen ser ingen anledning att tro att det skulle röra sig om svenska brottslingar. Betalningen ska göras i kryptovalutan bitcoin.

– Det gör det oerhört svårt för polisen att kunna utreda vem som ligger bakom det här eftersom man inte kan spåra det till en person utan till någon virtuell plånbok som man inte ser vem som äger.

Polisen har noterat flera hundratals fall. Jan Olsson säger att det i brist på tydligare brottsrubricering är svårt att veta exakta siffror – eftersom de ibland hamnar bland andra bedrägerier.

– Däremot så tror vi inte att det är någon gigantisk mängd som har fått det eftersom varje mejl är riktat till en specifik person och börjar med dennes namn. Därför måste de skicka varje brev för sig och då är det åtminstone inte hundratusentals svenskar som drabbats.

Är detta en ny företeelse?

– I exakt den här formen har den inte förekommit tidigare men det har hänt att personer har fått mejl om att de laddat ner porrfilmer som varit upphovsrättsskyddat material, där bedragaren hotar att lägga ut det här om man inte betalar en summa pengar.

Vad ska man göra om man får ett sådant mejl?

– För det första ska man absolut inte betala för det enda man gör är att stärka honom att fortsätta med sin brottslighet.

– Och man ska polisanmäla. För får inte vi reda på omfattningen av det här så är det väldigt svårt för oss att försöka få tag i de som ligger bakom, eftersom det är väldigt, väldigt komplicerat.

Hur jobbar polisen med dessa fall?

– Vi försöker att informera allmänheten så mycket vi kan om att man inte ska betala de här utpressarna och förklarar att sannolikheten att de har någon slags film är extremt liten.

Vad har polisen för förhoppningar om att få fast dessa bedragare?

– Extremt små förhoppningar.


PODD: Allt om kryptovalutan Libra – Facebooks svar på Bitcoin

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom Facebooks sin nya storsatsning Libra. Kryptovalutan är Facebooks försök att skapa en global valuta. Facebook menar att Libra skulle kunna förändra världsekonomin, men experter varnar för att det skulle kunna ge nätjätten alldeles för mycket makt.

I det här avsnittet reder vi ut hur valutan skulle fungera, och varför storsatsningen möts av skepsis bland experter och politiker

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: 08 augusti 2018 kl. 14.54

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.