Så köper och säljer du kryptovalutan

Av: Elisa Amorelli

Publicerad: 16 mars 2020 kl. 16.46
Uppdaterad: 16 mars 2020 kl. 17.03

Foto: Sarinyapinngam / iStockphoto

Bitcoin är en global och digital valuta.

Bitcoin har gjort det möjligt att snabbt och enkelt skicka pengar världen över.

Men den är inte helt okontroversiellt.

Här reder vi ut fördelar, nackdelar – och svarar på frågan om man ska investera i kryptovalutan.

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en global och digital så kallad kryptovaluta.

Den distribueras och används via internet, och hanteras genom digitala plånböcker.

En viktig skillnad från vanliga valutor är att det inte är någon centralbank eller organisation som ligger bakom valutan. Med Bitcoin skickar du pengar direkt från person till person utan behov av mellanhänder som banker eller kortföretag.

– Bitcoin är inte som pengar hos en bank, där siffrorna kontrolleras av banken, utan mer likt kontanter som du kan ha i en plånbok och kontrollera själv, säger David Hedqvist som sedan 2012 driver den oberoende sajten bitcoin.se.

Värdet på ett mynt har varierat kraftigt, från all time high på nästan 20 000 dollar i december 2017, till 6 200 dollar två månader senare.

Vilka fördelar finns med bitcoin?

En fördel med valutan är att det är snabbt och enkelt att skicka pengar var som helst i världen.

– Precis vem som helst får använda bitcoin utan att behöva be någon om lov, Bitcoin är öppet för alla i hela världen och ingen kan stoppa dig från att använda det, säger David Hedqvist

Han jämför Bitcoin med guld, eftersom det bara finns ett begränsat utbud och ingen central auktoritet som styr.

– Precis som guld finns inte någon som är ansvarig för att skapa guld och det har ändå fungerat som värdebevarare i tusentals år.

Vilka nackdelar finns med bitcoin?

En nackdel är att det alltid finns en risk att tappa bort eller bli bestulen på sina bitcoin.

– En annan nackdel, om man ser bitcoin som en investering, är att dess växelkurs fortfarande fluktuerar kraftigt, säger han.

Dessutom finns det andra stora problem med bitcoin – många har använt valutan för att handla med illegala varor. Med bitcoin kan en anonym köpare beställa vapen, narkotika och illegala tjänster som mord, genom att skicka kryptovaluta till en annan anonym mottagare.

Kan hackare stjäla mina bitcoin?

Ja, det händer. Plånboken kan bli hackad och filerna kan försvinna om det inte finns en backup.

– Det finns alltid en viss risk för att dina pengar kan bli stulna när du väljer att kontrollera dem själv, eftersom det faktiskt är motsvarigheten till att ha pengarna i en vanlig, fysisk plånbok, säger David Hedqvist.

Men följer man goda råd om hur man ska hantera sin plånbok och backup så är risken trots allt ganska liten, tillägger han.

Notera också att den här risken även finns om du väljer att låta någon annan kontrollera dina bitcoin, exempelvis genom att förvara dem hos en bitcoinbörs, då det sällan finns några garantier om vad som händer om börsen går omkull, blir hackad och så vidare.

Foto: Vjom / iStockphoto

Plånboken kan bli hackad och filerna kan försvinna om det inte finns en backup.

Är bitcoin lagligt?

Ja. I Sverige kan du använda vad du vill för att betala för varor eller tjänster. Om du däremot ska driva en växlingstjänst eller liknande verksamhet måste du däremot ha tillstånd från Finansinspektionen.

Hur köper och säljer jag bitcoin?

Det finns ett antal marknader på nätet där du kan köpa bitcoin och betala med vanliga pengar.

– Handlar det om mindre summor så finns några olika ställen att köpa bitcoin snabbt och enkelt med Swish i Sverige. Handlar det om stora summor så är det oftast bättre att skaffa ett konto på en börs då man kan få betydligt lägre avgifter på det sättet.

Ska man investera i bitcoin?

Var och en måste dra sina egna slutsatser om detta, säger Hedqvist.

– Om man tror att Bitcoin kan komma att konkurrera med guld så är det utan tvivel en bra investering i nuläget, men om det faktiskt blir så kan ingen säga med säkerhet.

Publicerad: 16 mars 2020 kl. 16.46

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.