Av: Anders Johansson, John Granlund

Publicerad: 18 maj 2020 kl. 07.53
Uppdaterad: 19 maj 2020 kl. 08.29

Gång på gång sålde J-O Waldner och Tomas Brolin in den påstådda ”vinstmaskinen” Kambua som skulle ge 25 procents avkastning.

Men ekobrottsmyndigheten anser att det handlar om ett pyramidspel där nyckelpersonerna stulit hundratals miljoner kronor.

– Vi är lika chockade som alla andra, säger golfprofilen Jesper Parnevik som investerat pengar i bolaget.

Huvudmannen bakom Kambua hade jagats över hela världen när svensk och dansk underrättelsetjänst fick reda på att han var på väg till Sverige. 

I torsdags landade han på Kastrup, tog tåget mot Malmö och greps på Hyllie station.

– Han damp ner i Köpenhamn men hur vi letade upp honom hör till yrkeshemligheterna, säger senioråklagaren Michael Pleym som är en av två åklagare i målet.

Foto: Kambua

J-O Waldner och Tomas Brolin. Bilder från Kambuas marknadsföring.

Tros ha tjänat hundratals miljoner

Den höga chefen på Kambua är misstänkt för grovt penningtvättsbrott och grovt bedrägeri under åren 2014–2020 och hade begärts häktad.

Sedan 2012 har mannen i 60-årsåldern lett Kambua, som egentligen är en förkortning för ”Konsten Att Må Bra Utan Anledning”.

Affärsidén är en slags påstådd storskalig sportbetting där vad som företaget beskriver som ”unik mjukvara” och ”intelligenta algoritmer” identifierar matcher där vinstchansen ska vara särskilt hög.

Företaget utlovar på sin hemsida en avkastning på hela 25 procent samtidigt som risken är begränsad eftersom man inte påverkas av yttre faktorer som politiska utspel och fallande börser.

Enligt åklagaren Michael Pleym har bolaget dragit in ”hundratals miljoner kronor” samtidigt som kunderna blivit blåsta på sina pengar.

– Vi hade inte bedrivit den här utredningen om vi inte trodde det var fråga om bedrägeri. Det är ett klassiskt fall av ponzibedrägeri, säger Michael Pleym.

Bjöd paret Parnevik på middag

10 månader innan Kambua-chefen greps på Öresundståget lade charterbåten M/S Molly ut från en brygga vid Strandvägen i centrala Stockholm.

Med ombord fanns det tidigare golfproffset och tv-personligheten Jesper Parnevik med frun Mia Parnevik. På båten fanns också pingismästaren J-O Waldner som tillsammans med landslagsstjärnan Tomas Brolin fungerat som ansikten utåt för Kambua.

– Vi var bjudna på middag där förra sommaren och det var väl då ungefär som jag gick in, säger Jesper Parnevik till Aftonbladet.

Efteråt lade J-O Waldner upp en bild på sin Facebook-sida från säljmiddagen:

”Great meeting with Jesper Parnevik and Mia Parnevik”, skrev han.

Säljmiddagen ägde rum på M/S Molly som ägs av Mattias Frisk, J-O Waldners agent som också är känd från popgruppen ”Friends in need”.

Båten återkommer gång på gång på bilder från Kambuas säljmiddagar genom åren och återkommande deltagare är just Tomas Brolin och J-O Waldner.

– De har haft vissa middagar och event här, säger Mattias Frisk till Aftonbladet.

Foto: CAROLINA BYRMO

Jesper Parnevik och Mia Parnevik var med på Kambua-chefens lyxbåttur och valde i samma veva att gå in i Kambua.

”Ingen har blivit lurad”

Åklagaren Michael Pleym vill inte gå ut med om sportprofilerna kommer att kallas till förhör med anledning av sin marknadsföring av Kambua.

– Jag utesluter ingenting, säger han.

Sportprofilerna är dock inte misstänkta i utredningen.

Jesper Parnevik säger att han ännu inte sett någon som helst avkastning från Kambua.

– Jag är en sån där som litar på folk, jag litar på alla. Men det här bådar inte gott. Vi är lika chockade som alla andra, säger han om brottsutredningen mot Kambua.

Har du sett av någon konkret avkastning?

– Nej. Jag vet bara att det har varit lite strul på sistone. Jag vet faktiskt inte mycket mer än så, säger Jesper Parnevik.

Släpptes av rätten

På tisdagen ställdes den höga chefen på Kambua inför häktningsdomaren i Malmö tingsrätt – som valde att släppa honom fri. Man ansåg inte att bevisningen nådde upp till sannolika skäl vilket krävs för en häktning. Åklagaren och Ekobrottsmyndigheten fortsätter dock utreda mannen med full styrka:

– De är fortfarande misstänkta, säger Michael Pleym.

Hans kompanjon, en medmisstänkt man i 70-årsåldern, valde tingsrätten att häkta i fredags förra veckan.

– Det är motstridiga besked från tingsrätten, säger Michael Pleym.

Advokaten: Ingen har blivit lurad

Advokat Emil Hofbard företräder den höga chefen på Kambua och säger att hans klient förnekar brott och är glad över att han släppts.

– Det är ingen som har blivit lurad. Historiskt sett har investerarna alltid fått sina investeringar tillbaka och det kommer de att få vad det anbelangar den här gången också.

Det finns många rapporter om att pengar försvunnit?

– Jag är inte insatt i just det men det enda jag kan säga är att bolaget kommer att tillse att folk får sina pengar, säger Emil Hofbard.

Aftonbladet har sökt såväl J-O Waldner som Tomas Brolin utan framgång.

Foto: Kambua

Tomas Brolin vid Kambuas marknadsföring.

Publicerad: 18 maj 2020 kl. 07.53

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

SW_Free_Stocks.