Sam Cole och Andreas Kennemar saknade ett seriöst alternativ när de själva ville köpa utrustning för att gräva fram den digitala valutan bitcoin. I stället beslutade de sig för att satsa på att ta fram ett eget alternativ baserat på en specialutvecklad asic-krets. Nu gräver deras företag guld genom att sälja maskinerna till andra som drabbats av bitcoinfebern.

Intresset för företagets maskiner har stigit i takt med att värdet på bitcoin rusat i höjden den senaste tiden.

– Med bitcoinpriset på den nivån det har i dag kostar det bara 10 bitcoin att köpa vår maskin och den gräver fram ungefär en halv bitcoin per dag. Så på 20 dagar har du betalat för din maskin, säger Sam Cole.

När försäljningen gick som bäst säger företaget att det sålde för över 40 miljoner kronor på bara några dagar. Sedan orderböckerna öppnades i somras har KNC Miner sålt maskiner för cirka 230 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär 5 000 grävare för 45 000 kronor styck.

– Vi har blivit positivt överraskade av efterfrågan. Vi hade köpt tillräckligt med komponenter för att kunna sälja 5 000 maskiner och tänkte att om vi inte sålde dem direkt så skulle vi kunna sälja dem i december eller januari och så vidare. Vi väntade oss inte att de skulle sälja slut så snabbt, säger Sam Cole.

Att sälja snabbt är viktigt eftersom värdet av maskinerna för kunden blir lägre allt eftersom tiden går och det blir större konkurrens om att gräva fram en Bitcoin. Hittills har KNC Miner enligt egna uppgifter skickat ut 2 800 av de beställda maskinerna. Resten ska börja levereras nästa vecka. Många av kunderna kommer personligen till företagets kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm för att hämta sina grävare.

– Folk flyger in från hela världen för att hämta maskinerna själva. Det är viktigt att komma i gång snabbt. Om de kopplar in maskinen två dagar tidigare än annars så har de tjänat in flygbiljetten, säger Sam Cole.

I en bransch som präglas av mycket bondfångeri handlar det också om att skapa tilltro för KNC Miner som leverantör.

– De vill komma hit och träffa oss, säger Andreas Kennemar.

De flesta maskiner har sålts inom Europa och i USA.

– Vi har sålt till fler än 120 länder, så det är en global produkt, säger Andreas Kennemar.

Den typiske köparen är en man i 30-årsåldern med erfarenhet av it-branschen och som är villig att ta en risk.

Fakta

Företag: KNC Miner.
Gör: Konstruerar och säljer specialdatorer för att få fram den digitala valutan Bitcoin.
Grundat: 2013.
Omsättning de senaste sex månaderna: Cirka 230 miljoner kronor.
Antal anställda 35.
Grundare: Andreas Kennemar, Johan Rilegård, Marcus Erlandsson, Michael Unnerbäck och Sam Cole.

SW_Free_Stocks.