Från en trång studentlägenhet i förorten Vårberg – till en exklusiv lägenhet mitt i centrala Stockholm. 

Ivan Liljeqvist är killen från Vitryssland som kom till Sverige tillsammans med sin mamma vid nio års ålder för ett bättre liv. 

Nu är han 23 år och har hela världen som sitt spelfält. Framgångarna har blivit stora och kommit snabbt. 

Det kan han tacka kryptovalutan bitcoin för. 

”Det har varit ganska oväntat egentligen” säger Ivan Liljeqvist och tittar tillbaka. 

”Allt började 2017. Det var då jag började med Youtube.”

Ivan Liljeqvist hade lämnat Jönköping för att studera på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Intresset för programmering och kryptovalutor hade han med sig sedan tidigare, samtidigt hade bitcoin-kursen rusat och befann sig då på ett nytt ”all time high”. 

Den dåvarande 21-åringen registrerade namnet ”Ivan on Tech” på Youtube och började producera videor om kryptovalutor.

Min mamma var väldigt sträng med att vi skulle lämna Vitryssland bakom oss.

Tajmningen var perfekt, men historien börjar många år tidigare. 

I början av 2005 anlände Ivan Liljeqvist till förorten Råslätt utanför Jönköping tillsammans med sin mamma. De var fast beslutna om att börja ett nytt liv – och det första steget mot framgången tog han då. 

”Min mamma var väldigt sträng med att vi skulle lämna Vitryssland bakom oss. Vi skulle bli svenskar direkt. Därför tog det inte lång tid innan jag lärde mig språket och kom därför in snabbt i samhället.”

Intresset för programmering kom tidigt. Ivan Liljeqvist tillbringade hela sin fritid med att spela Runscape, men när kontot blev hackat behövde han en ny hobby. 

”Jag visste inte vart jag skulle ta vägen.”

Hans mamma gav honom en bok om programmering och intresset tog fart. Ivan började lära sig kodningsspråken HTML, C++ och Javascript för att sedan ge sig in i betydligt avancerade ämnen, bland annat bitcoin. 

”Teknik har alltid intresserat mig och när jag var 13 år hörde jag om bitcoin för den första gången. Jag var nyfiken på hur man kunde bygga upp ett sådant system.”

Bitcoin nådde sin senaste peak år 2017.

Bitcoin nådde sin senaste peak år 2017.
Foto: Kallestad, Gorm

De kunde betala flera hundratusen kronor för att få synas i mina videor.

Åtta år senare hade bitcoin-kursen rusat med flera tusen procent, samtidigt sitter Ivan Liljeqvist hemma i Vårberg och försöker hänga på trenden. Han lade dagligen upp videor där han förklarar vad kryptovalutor innebär, framför allt bitcoin. Samtidigt som kursen rusade steg antalet visningar. Ivan Liljeqvist tog tillvara på tillfället och kunde tack vare sin växande Youtube-kanal tjäna stora summor pengar. 

”Eftersom krypto var så nytt då kunde företag som ville annonsera enbart gå till mig och kanske någon annan kanal. Där hade jag tur, men det är ingen långsiktig strategi. Hajpen kommer och hajpen går. Men under 2017 kunde en kryptobörs som vill synas så snabbt som möjligt höra av sig till mig. De kunde betala flera hundratusen kronor för att få synas i mina videor.” 

Antalet prenumeranter på Youtube har i dag stigit över 200 000. Ivan Liljeqvist har också börjat sälja kurser på nätet om programmering. Det ledde till en omsättning på 26 miljoner kronor under 2018 – av dem var 17 miljoner vinst. En alldeles utmärkt vinstmarginal. 

”Det är dels på grund av internet som jag kan hålla ned mina utgifter. Jag behöver bland annat inget kontor, studion har jag i min lägenhet. Annars hade vi en enorm tur med tajmningen. Under 2017 ville alla lära sig om kryptovalutor och blockkedjor. Sedan har vi så klart jobbat väldigt hårt,” säger han och fortsätter:

”Jag har hållit på med projekt sedan jag var nio år gammal, och misslyckades fram till jag var 19. Det har varit en lång resa, trots att den har varit snabb under de senaste åren. Man måste alltid se vad man kan bidra med i en speciell industri, för att det är då man får mest avkastning.” 

Men trots miljonerna som han håvar in håller han sig på mattan – och svävar inte iväg. 

”Jag kommer från Vitryssland och har det här invandrartraumat. Jag är alltid rädd för att bli fattig igen. Jag hamstrar allting och investerar mina pengar. Även om du kommer upp i några miljoner dollar är du inte skyddad mot katastrofala händelser. Jag känner mig inte så säker. Vad som helst kan hända. Man ska aldrig slappna av.” 

”Vi kommer att se flera uppgångar. Men folk måste vara försiktiga”, säger Ivan Liljeqvist.

”Vi kommer att se flera uppgångar. Men folk måste vara försiktiga”, säger Ivan Liljeqvist.
Foto: Amanda Lindgren

I dag har bitcoins värde rasat och valutan är inte alls lika populär. Trots det fortsätter Ivan Liljeqvist att sända live från sin lägenhet fem gånger i veckan och menar att tiden just nu är väldigt intressant. 

”Vi kommer att se flera uppgångar. Men folk måste vara försiktiga. De flesta förlorar när de handlar med bitcoin, eftersom de inte vet hur det fungerar. De köper när media börjar skriva om det. Därför är det intressant att du intervjuar mig i dag när kryptovalutor inte presterar så bra i pris. Jag blir mest intervjuad när bitcoin når nya höjder eftersom medierna skriver om det då. Men då ska man akta sig för att köpa. När man hör det i tv och tidningar, då ska man absolut vara försiktig. Det är nu när ingen pratar om det, som det är intressant.” 

Så det är nu man ska köpa? 

”No financial advises”, säger Ivan Liljeqvist och skrattar. 

Det är en känslig fråga. Han vill inte ge några köpråd, men ser en lovande framtid för kryptovalutor och menar att det kan ha en avgörande betydelse inom flera olika områden. Bland annat menar 23-åringen att valutan kan hjälpa flera miljarder människor ur fattigdom. 

”Då spelar det ingen roll hur smart du är.”

”Det är 1,7 miljarder människor i dag som inte har bankkonton. Då spelar det ingen roll hur smart du är, hur grym du är eller om du har världens bästa affärsidé. Om du inte kan få in pengar kan du aldrig lyckas med dina visioner. Kan du inte ta emot digitala transaktioner så kan du inte vara med i världsekonomin och spela på lika villkor.”

Ivan Liljeqvist anser även att kryptovalutor kan bidra till att stoppa inflation, eftersom valutan inte är knuten till en särskild stat. Samtidigt menar han att valutan kan stoppa korruption. 

”Bitcoin är väldigt transparent. Man kan följa alla transaktioner.”

När kommer då nästa peak för valutan? 23-åringen funderar en stund och konstaterar sedan: 

”2021 skulle jag gissa på. Vi har haft några cykler nu. Anledningen till att vi har cykler är att ingen har en aning om vad en bitcoin är värd. Kommer det användas som en tillgång som guld, eller kommer det att användes för betalningar? Det är därför vi har de här bubblorna. Framöver kommer priset bli betydligt mer stabilt för då har vi lärt oss tillräckligt mycket om vad bitcoin faktiskt kommer användas till”. 

Dock finns det ingen mening med att sitta och vänta på att valutan når nya höjder. 

”Det är viktigt att bygga värde ändå och för oss är det vår onlineutbildning som är det stora. Jag gör även föreläsningar världen över för olika banker.”

Nu väntar en spännande framtid. I januari ska han tala inför flera världsledare i Davos på World Economic Forum. Inom en snar framtid hoppas Ivan Liljeqvist även på en börsnotering, men något omsättningsmål har han inte. 

”Det är aldrig bra att börja med omsättningsmål. Då blir man kortsiktig och hjärnan fastnar i ett linjärt tänkande. Jag behöver ta ytterligare några kliv för att en börsnotering ska bli aktuell, då måste jag tänka exponentiellt och långsiktigt. Men börsnotering är ett mål. Då får man en stämpel på att bolagen är av kvalitet, vilket ger dig enklare affärsmöjligheter.”

SW_Free_Stocks.